Op donderdag 16 mei is bij het Sinti-monument aan De Stegen in Beek de zigeunerrazzia van 16 mei 1944 herdacht.

Tijdens de zigeunerrazzia op 16 mei 1944 werden overal in Nederland Roma en Sinti opgepakt door de lokale politie, hetgeen gebeurde op bevel van SS-chef Heinrich Himmler.
In een weide bij De Stegen in Beek woonde destijds de Sinti-familie Franz. Tijdens de zigeunerrazzia werden negen leden van de familie Franz uit hun woonwagens gedreven en door de Limburgse politie naar doorgangskamp Westerbork gebracht. Zes van hen zouden nooit meer terugkeren.
Na de oorlog kwamen slechts 31 van de 246 gedeporteerde mensen terug, waaronder drie leden van de familie Franz. De anderen vonden er allemaal de dood.

Aangezien het leed van de Roma en Sinti in de tweede wereldoorlog een te lang onderbelicht verhaal is gebleven, wil de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek daar verandering in brengen en organiseert daarom de eerste jaarlijkse herdenking van de zigeunerrazzia in Beek.
Na de herdenkingsplechtigheid bij het Sinti-monument was er gelegenheid om in het Beekse gemeentehuis na te praten onder het genot van koffie, thee, vlaai en een broodje. Aansluitend werd  in de raadszaal een korte film getoond over Mädie Franz die als meisje de oorlog overleefde.

Bron: gemeente Beek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *