In het kader van 80 jaar bevrijding vinden er meerdere projecten plaats in Grevenbicht, Obbicht en Born, in samenwerking met diverse partners.

Een van de onderdelen is een vanuit de familie Zwaans (familieleden van Kees en Lieske Zwaans, die met hun schip ‘de Zwaan’ vele joden en onderduikers het leven hebben gered) geïnitieerde samenwerking tussen basisschool De Kingbeek, Heemkundevereniging Bicht, Ecrevissecomité Obbicht, Oranje comité Obbicht, stichting Beegse Maasvallei, Visit Zuid Limburg, Regioarchief Sittard-Geleen én natuurlijk de familie Zwaans.

Ook een fietsroute, ontworpen door de leerlingen van groep 8 (2023-2024) waarbij alle belangrijke “vrijheid gerelateerde” onderwerpen aan bod zullen komen, behoort hiertoe. De route gaat langs een 16-tal locaties, en zal via een app, website en bordjes met een QR-code te volgen zijn. De groep zal in twee- of drietallen deze punten van informatie voorzien, waarbij ze zelf op onderzoek uitgaan, met begeleiding van een coach (o.a. via Heemkundevereniging Bicht, het Ecrevisse comité Obbicht, het Oranje comité Grevenbicht, familie Zwaans, stichting Beegse Maasvallei, Regioarchief Sittard-Geleen)

Omdat belangrijk is om het verleden aan het heden en de toekomst te koppelen is het idee ontstaan om de (nieuwe) basisschool in de route op te nemen. Hier zal (als de geplande nieuwbouw gestart is) een boom geplaatst worden, bij voorkeur in het parkje wat tussen de sportvelden en de Kempenweg zal komen, die door groep 8 (2024-2025) mede vormgegeven zal worden als een “heldenboom” door de verhalen creatief te verwerken tot tegels, stenen, of iets vergelijkbaars.

In dit geheel past ook het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de verzetshelden Kees en Lisa Zwaans om de wandel/fiets tocht compleet te maken. Dit monument in steen en hout in de vorm van een bank zal gecombineerd worden met een plaquette en tot stand komen tussen de Schipperskerk en de voormalige ligplaats van “de Zwaan”, de boot waarin onderduikers onderdak hebben kunnen vinden tijdens de tweede wereldoorlog. De onthulling hiervan zal plaatsvinden op 21 september. Later zullen hierover verdere mededelingen worden gedaan. 

Op maandag 13 mei is op basisschool De Kingbeek een boekje aan de kinderen van groep 8 overhandigd met de titel ‘Jochie, je moet er trots op zijn’. 

Het is het verhaal van Herman Silbernberg, een joodse jongen uit Sittard, die in de oorlog samen met zijn zus Roosje moest onderduiken in de boot van de familie Zwaans. Zij overleefden de oorlog, hun ouders niet.

Het verhaal van Herman is in het boek opgeschreven, maar ook door hemzelf verwerkt in een serie schilderijen, die op hun beurt weer de basis hebben gevormd voor het verhaal van ‘de zandtovenaar en de oorlog’ , dat symbool staat voor de verhalen van zovele kinderen in die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog. 

De leerlingen gaan in de komende weken mede met het materiaal uit dit boekje aan de slag, een deel van het materiaal zal in de fietsroute gaan landen…

De boekjes voor de leerlingen zijn gesponsord door de zoon van de enkele jaren geleden overleden Herman Silbernberg, Dennis Silbernberg.

 Bron: HV Bicht en Regioarchief Sittard-Geleen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *