Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Tentoonstelling Tolerance Test & collectiepresentatie Het Nieuwe Domein

juli 14 @ 11:00 - september 29 @ 17:00

€7,50

Deze zomer presenteert museum Het Nieuwe Domein de tentoonstelling Tolerance Test.  De titel van de tentoonstelling is ontleent aan de naam van de theatrale kunstinstallatie van kunstenaar Charlotte Schleiffert. Het werk vormt het hart van de tentoonstelling. In de omliggende zalen worden werken getoond uit de collectie hedendaagse kunst van Het Nieuwe Domein.

Over de kunstinstallatie
Tolerance Test presenteert een selectie van vijftien van de large drawings van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert. In deze grote tekeningen − sommige meer dan 3,5 meter hoog − verbeelden grillige en flamboyante mens-dierwezens actuele maatschappelijke thema’s zoals ongelijkheid, macht, consumentisme, erotiek, status en identiteit. In de tentoonstelling worden de tekeningen in kringopstelling geplaatst − bezoekers bekijken de werken vanuit het midden − en theatraal gepresenteerd met inzet van audioverhaal en belichting. Het publiek kan Tolerance Test bezoeken als tentoonstelling, met de Rotterdamse topactrice Romana Vrede als verteller, en op specifieke tijden als voorstelling bekijken, met een monoloog van actrice Kimberly Agyarko.

Een tolerantietest voor het publiek
Tolerance Test brengt beeldende kunst anders − theatraler, verhalender en diepgaander − voor het voetlicht. De theatrale tentoonstelling test de tolerantie van het publiek: in hoeverre kan het de ongelijkheid in de huidige samenleving, die Schleiffert in haar large drawings toont, nog onder ogen zien? De tentoonstelling is gerealiseerd door curator Johan Idema, i.s.m. Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk (ontwerp en licht), muziektheatergezelschap Touki Delphine (sound design), Rick Steggerda (tekst) en theatermaker/regisseur Mara van Vlijmen (regie). Curator Johan Idema wil het publiek beeldende kunst anders ─ verhalender, diepgaander ─ laten begrijpen en beleven.

Collectie Het Nieuwe Domein

Speciaal voor de tentoonstelling in Het Nieuwe Domein is in samenwerking met Charlotte Schleiffert divers werk uit de collectie hedendaags kunst geselecteerd. De kunstenaars in deze tentoonstelling verkennen een actueel grensgebied in onze samenleving; waar natuur botst op cultuur, lichaam op geest, mannelijkheid op vrouwelijkheid, arm op rijk, mooi op lelijk, chaos op orde, en barbarij op beschaving. Een tolerantietest dus, met kunst die onze samenleving scherp weerspiegelt. Met werk van Marlene Dumas, Cao Fei, Meshac Gaba, Kati Heck, Sidi el Karchi, Liza May Post, Rik Meijers, Ed Templeton, Ulay & Abramović, Lara Schnitger, Sara Sejin Chang, Nancy Spero, Bas de Wit en anderen.

Mijke Harst-van den Berg, artistiek leider Het Nieuwe Domein, geeft aan “Ik ben trots dat Tolerance Test deze zomer in Sittard te zien is. De kunstinstallatie heeft reeds in een aantal grote musea in het land gestaan. Het unieke aan de tentoonstelling in Sittard is de waardevolle aanvulling met werken uit de eigen collectie. Waarvan sommige nog niet eerder aan het publiek getoond”.

Voorstelling

Tijdens de duur van de tentoonstelling kan het publiek op 2 momenten aansluiten bij een voorstelling. Deze voorstelling, met een monoloog van actrice Kimberley Agyarko, nodigt het publiek uit om te onderzoeken waar hun eigen tolerantiegrens ligt.

Zaterdag 28 september, 15:30 uur

Zondag 29 september, 15:30 uur

Vanwege het aantal beschikbare plaatsen is reserveren noodzakelijk via info@hetnieuwedomein.nl. Voor de voorstelling geldt een toeslag van  € 5,00.

 Bezoek en Informatie

Tolerance Test is te zien van 14 juli tot en met 29 september 2024. Voor meer informatie over de tentoonstelling, locatie en openingstijden, bezoek hetnieuwedomein.nl

Gegevens

Begin:
juli 14 @ 11:00
Einde:
september 29 @ 17:00
Kosten:
€7,50
Site:
https://www.hetnieuwedomein.nl/

Organisator

Chantal Watlmans
Telefoon
06-48531183
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Nieuwe Domijn
Ligne 5
Sittard, Zuid-Limburg 6131 ER Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0885995544