De tweede aanbestedingsronde van het Huis aan de Markt in Sittard loopt enkele maanden vertraging op.
“De gunning is voorzien voor 30 december”, laat de gemeente Sittard-Geleen desgevraagd aan L1 weten. In het originele plan zou in september duidelijk worden wie het Huis aan de Markt in Sittard mag bouwen. Het multifunctionele pand moet het prominente gebouw van het oude V&D-warenhuis aan de Markt vervangen.

De drie inschrijvers hebben collectief gevraagd om extra tijd om hun aanmelding verder uit te werken. ‘Daarnaast hebben de inschrijvers aangegeven de prijsstijgingen in de markt dermate risicovol te vinden dat ze geen prijsvaste aanbieding kunnen of willen doen’, zo staat in een brief aan raadsleden. Daarom is er een zogenaamde ‘indexeringsregeling’ uitgewerkt, waarbij de gemeente mogelijk de extra kosten op zich zal nemen.
“Wij hebben besloten gehoor te geven aan het verzoek om de proceduretermijn te verlengen”, laat de gemeente aan L1 weten. Voorafgaand daaraan zullen de ontwerpen aan de inwoners worden getoond.

Dat gebeurde in november 2021 ook al bij het eerdere ontwerp van architectenbureau Mecanoo. Dat voldeed uiteindelijk niet aan de financiële en technische voorwaarden. Meer dan 1100 inwoners van Sittard-Geleen gaven hun mening over het aangekondigde ontwerp. Met de reacties is volgens de gemeente bij de nieuwe aanbestedingsronde van maart dit jaar rekening gehouden.
Het Huis aan de Markt zal onder andere een multifunctionele raadszaal, vergaderruimtes, flexwerkplekken en 30 woningen herbergen. Het kenmerkende V&D-pand aan de markt wordt in de loop van 2022 gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe gebouw. Eerder dit jaar werd er uit het oude warenhuis asbest verwijderd. De stof, die gezondheidsproblemen kan veroorzaken, werd tijdens het sloopproces ontdekt.