Zuyderland neemt goed opgeleid zorgpersoneel uit de Filipijnen en Indonesië aan, als een van de  stappen om de krapte op de arbeidsmarkt binnen de zorg op te lossen.

Begin oktober starten zes vakkundig, ervaren Filipijnse verpleegkundigen met verschillende specialisaties in het ziekenhuis. Zij gaan op drie afdelingen van Zuyderland Heerlen aan de slag. Daarnaast komen er medio november 25 verpleegkundigen uit Indonesië naar Zuyderland: zij worden ingezet binnen de Zorgcentra en Thuiszorg. Gedurende vier jaar zullen zij bij de Avans+ Hogeschool studeren en  werken en wonen in Sittard-Geleen. Daarna hebben zij de keuze om terug te keren naar het land van herkomst of om hier te blijven werken.

De uitdagingen om de toenemende personele tekorten in de zorg het hoofd te bieden zijn groot. De toenemende zorgvraag en de personele tekorten vragen om creatieve mogelijkheden. Daarom wil Zuyderland nieuwe mogelijkheden onderzoeken, waaronder het werven en inzetten van buitenlandse arbeidskrachten.

Hoofd Recruitment van Zuyderland Ben Polak geeft aan dat Nederland achterloopt in Europa om van dit soort deskundigheid gebruik te maken. ‘Nederland heeft 3.000 verpleegkundigen met een buitenlands diploma op meer dan 210.000 Nederlandse verpleegkundigen. Dit komt neer op <2% ten opzichte van bijvoorbeeld 15% in de het Verenigd Koninkrijk.’