Monumenten verduurzamen of verbouwen

Gaat u een monument verduurzamen of verbouwen? Of een gebouw in een beschermd gezicht? Dan heeft u bijna altijd een vergunning nodig. Neem daarom eerst contact op met Team vergunningen vóórdat u gaat beginnen.

Voorbeelden zijn:

Zonnepanelen

We krijgen veel vragen over het plaatsen van zonnepanelen op monumenten of op gebouwen in beschermde gezichten. Dat mag namelijk niet zo maar. Er moet via een vergunningsaanvraag worden onderzocht of zonnepanelen zijn toegestaan. Neem hiervoor altijd contact op met Team vergunningen.

U kunt hiervoor mailen naar balievergunningen@sittard-geleen.nl of bellen naar 14 046. Vermeld erbij dat u meer informatie wenst over het plaatsen van zonnepanelen op een monument of in een beschermd gezicht.

Er zijn twee situaties waarin u geen vergunning nodig heeft voor het plaatsen van zonnepanelen:

  1. Als uw pand in een beschermd gezicht ligt, géén monument is én de zonnepanelen op een dak komen dat niet is gekeerd naar het openbaar gebied. Om een voorbeeld te geven: vanaf de Sittardse stadswal mogen géén zonnepanelen in het zicht liggen.
  2. Als de zonnepanelen op delen van het monument komen die als niet-monumentwaardig zijn aangemerkt. Denk bijvoorbeeld aan een garage die later bij het monument is gebouwd.

We raden u aan om óók in bovenstaande situaties eerst even te overleggen met Team vergunningen voordat u zonnepanelen gaat plaatsen.

Wilt u een vergunning aanvragen? Lees dan eerst onderstaande tips. Zo vergroot u de slagingskans op een succesvolle vergunningaanvraag.

Overige verduurzamingsmaatregelen

Alle overige verduurzamingsmaatregelen voor monumenten zijn doorgaans maatwerk. Standaardoplossingen – zoals kunststof kozijnen met dubbel glas, of dikke isolatiepakketten voor gevels en dak – zijn meestal niet mogelijk. Neem ook hier, voordat u gaat beginnen, altijd even contact op met Team vergunningen via balievergunningen@sittard-geleen.nl of telefoonnummer 14 046.

Meer informatie