De gemeenteraad van Sittard-Geleen heeft vorige week besloten pas op de plaats te maken. Het aannemen van de motie leidde tot het vertrek van GroenLinks-wethouder Kim Schmitz en het opstappen van haar partij uit de coalitie.

Mogelijkheden
In schriftelijke vragen wil D66-fractievoorzitter Marlou Jenneskens in het Limburgs Parlement nu weten welke mogelijkheden er zijn om dit project geen vertraging te laten oplopen en hoe het provinciebestuur die mogelijkheden eventueel wil gebruiken.

Noodzakelijke overgang
Volgens D66 levert het initiatief een wezenlijke bijdrage aan de noodzakelijke overgang naar duurzame energie in Zuid-Limburg. Daarom moeten op zijn minst de onderzoeken naar de bouw ervan doorgaan, zo stelt fractievoorzitter Jenneskens.

Onderzoeken
Vorige week woensdag nam de gemeenteraad van Sittard-Geleen een motie aan om te stoppen met die onderzoeken. Een meerderheid wil eerst de nieuwe landelijke regels rondom de voorwaarden voor de bouw van windmolens afwachten. Daarop klapte de coalitie.

Totaal onnodige vertraging
De verwachting is dat die regels over anderhalf tot twee jaar bekend zijn. Ze zijn nodig na een uitspraak van de Raad van State van eind juni. Volgens de inmiddels opgestapte wethouder Schmitz was er sprake van een totaal onnodige vertraging en biedt de uitspraak van de Raad van State ook de mogelijkheid om op gemeentelijk niveau met verantwoorde normen te komen.