Van 28 maart tot en met 1 april 2022 vindt de 11e editie van de Week van het geld plaats. De Week van het geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken en heeft als doel kinderen en jongeren te leren omgaan met geld. Met gastlessen op scholen en vele andere activiteiten buiten de deur leren kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs een week lang alles over omgaan met geld.

Schulden

Online kun je 24 uur per dag kopen waar je zin in hebt, digitale marketing wordt steeds slimmer ingezet en geld is voor veel jongeren hét middel om erbij te horen. De verleidingen zijn groot en jongeren krijgen al jong te maken met financiële keuzes. Met een klein budget en grote wensen kun je dan al snel en makkelijk in de problemen komen. Uit onderzoek blijkt dat 19% van de 15-jarigen in Nederland niet beschikt over vaardigheden om om te gaan met geld. Reden genoeg om aandacht te besteden aan financiële vaardigheden.

Initiatieven in Sittard-Geleen

Ook in Sittard-Geleen vinden in de Week van het geld allerlei activiteiten plaats. De Week van het geld wordt afgetrapt op het DaCapo College door leerlingen, Kredietbank Limburg, Zo Wonen en de gemeente Sittard-Geleen. Tijdens de aftrap wordt onder andere de escaperoom onthuld die jongeren op een ludieke manier informeert over schulden. Op een aantal scholen krijgen leerlingen gastlessen over omgaan met geld. Uiteraard hebben we niet alleen tijdens de Week van het geld aandacht voor jongeren en geld(zorgen). De gemeente subsidieert diverse initiatieven met betrekking tot financiële educatie op school. Bijvoorbeeld ‘My cash, my future’ en ‘Smart met Geld’. Ook kunnen jongeren (16-27 jaar) met al hun vragen over geld(zorgen) terecht bij het Jongerenloket van de gemeente. Tot slot zijn er een aantal regelingen voor mensen met een laag inkomen.

Extra’s bij een laag inkomen

Rondkomen met een laag inkomen is soms een uitdaging. De gemeente Sittard-Geleen vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Daarom zijn er een aantal regelingen voor mensen die leven rond het bestaansminimum. Bijvoorbeeld de BeneFitspas waarmee u korting krijgt bij een aantal bedrijven, speciale zorgverzekeringen of Samen voor alle kinderen. Kijk voor het complete overzicht van regelingen op de website van Vidar.

Week van het geld

Sinds 2010 is deze nationale projectweek de aanjager om kinderen en jongeren te leren omgaan met geld, thuis en in de klas. Door kinderen en jongeren financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid op volwassen leeftijd. De Week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten op www.weekvanhetgeld.nl.