De stichting We Love MAA ging vrijdag op bezoek bij 6 omwonenden van Maastricht Aachen Airport.

Omwonenden uit Beek, Ulestraten en Meerssen die anders niet in het nieuws komen. Simpelweg omdat ze heel goed kunnen leven met de luchthaven als buur.

In alle zes de gesprekken kwam naar voren dat de overlast van zo’n korte duur is.

“30 seconden. Misschien 45 en dan is het weer voorbij” aldus een van de omwonenden. “Ik ben hier geboren en getogen. Je groeit er mee op en merkt het vaak niet eens meer bewust op als er een vliegtuig overkomt.'”

Parallel aan de landingsbaan vanuit zijn tuin met uitzicht op de luchthaven én vooral het vrachtplatform vertelt een andere omwonende: “We wonen hier nu 50 jaar en 40 jaar geleden tot eind jaren 90 was het geluid vele malen erger dan nu.

 

Laden en lossen van vliegtuigen horen we niet, alleen af en toe het gepiep van vrachtwagens als ze achteruitrijden.

Vertrekkend verkeer horen we maximaal een seconde of veertig en dan is het alweer stil.”

In Meerssen-West komen de toestellen vlak langs het huis van de volgende omwonende: “Ondanks wisselende diensten en slapen op de meest uiteenlopende tijden, word ik nooit wakker van vliegtuiggeluid.

Draagvlak voor MAA kan vergroot worden door meer verbondenheid met de regio te creëren.

Als gezorgd kan worden dat er meer inkomend toerisme is, profiteert het achterland en begrijpen mensen beter dat MAA goed is voor de regio.”

In diezelfde wijk staan volgens de omwonenden bij een groot vrachtvliegtuig vaak mensen buiten om te kijken. Omdat ze het zo indrukwekkend vinden.

Paul Goossens van We Love MAA: “je hoort vaak alleen de mensen die bezwaar hebben tegen MAA.

Wij vinden het belangrijk dat ook de stille meerderheid een stem krijgt.

Mensen die helemaal geen moeite hebben met het vliegverkeer en mensen die wel hinder ervaren, maar zich er niet aan storen. Daar is nu een begin mee gemaakt.”