In de gemeente Sittard-Geleen is in aanloop naar de jaarwisseling fors meer schade aangericht met vuurwerk.

Een gemeentewoordvoerster bevestigt dat de schade tussen september en oudejaarsdag naar schatting 27.720 euro bedraagt. Een jaar eerder was dat nog 12.645 euro. Het grote verschil heeft mogelijk te maken met de toen geldende coronamaatregelen. Hierdoor bleven veel mensen binnen. Bovendien is de schade groter dan in 2019, het laatste jaar zonder vuurwerkverbod. De schade werd toen geschat op 25.450 euro.

Ook zijn de meldingen van vuurwerkoverlast toegenomen. ‘De politiecijfers in onze gemeente zijn gestegen van 103 meldingen in 2020 naar 385 meldingen in 2021,’ licht de gemeente toe. Sittard-Geleen ontving zelf 59 meldingen over de overlast. Kanttekening is wel dat de meldingen voorgaande jaren pas vanaf 28 december werden bijgehouden. Het afgelopen jaar zijn de eerste meldingen van vuurwerkoverlast al in september geregistreerd.

Overigens was het zwaar illegaal vuurwerk dat in beslag is genomen wel fors minder dan in 2020. In Geleen werd vlak voor oud en nieuw in een woning ruim 20 kilo vuurwerk gevonden. Een jaar eerder telde de in beslagname van zwaar illegaal geschut zo’n 83 kilo.