Een hele wijk aardgasvrij maken, dat is het plan van de gemeente Sittard-Geleen in Limbrichterveld Noord. De gemeente wil het liefst dat de hele wijk gebruik gaat maken van het warmtenet van Het Groene Net en heeft daar een hoop geld voor over.

Voor 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Einde van dit jaar eindigt de termijn voor de subsidieaanvragen om het huis energieneutraler te maken. Inwoners uit de wijk Limbrichterveld Noord kunnen zo’n 8000 euro subsidie krijgen. Met dit geld kunnen ze dan de isolatie verbeteren van hun huis en zich aansluiten op het warmtenet. De gemeente Sittard-Geleen doet mee aan een landelijke proeftuin. Hieraan nemen 27 gemeenten deel, met als doel in het hele land ervaring op te doen met het aardgasvrij maken van wijken. Deelname aan de proeftuin is niet verplicht, bewoners beslissen zelf of ze meedoen.

Nu de periode voor het aanvragen van de subsidie ten einde loopt en het gas steeds duurder wordt ziet de gemeente de aanvragen niet meteen stijgen. “We proberen nog veel mensen over de streep te trekken en merken dat de gasprijzen wel meespelen, maar of ze doorslaggevend zijn durf ik niet te zeggen”, zegt Kim Schmhitz, wethouder duurzaamheid.