Fortuna Sittard opent zaterdag het nieuwe seizoen in een uitverkocht stadion. De club heeft voor het duel tegen Ajax alle reguliere zitplaatsen verkocht.

Naar eigen zeggen zijn de Sittardenaren de afgelopen jaren een nieuwe weg ingeslagen en plukken ze daar nu de vruchten van. “De fanbeleving heeft hoge prioriteit gekregen”, zegt Jordy Joosten die zich op het gebied van marketing inzet voor de club. “Op een fanplein rondom het stadion organiseren we evenementjes waar supporters voorafgaand aan de wedstrijd al sfeer kunnen proeven. Daarnaast zoeken we intensief de binding met amateurverenigingen in de regio.”

Het is overigens een unicum dat Fortuna Sittard bij een officieel duel alle zitplaatsen weet te verkopen. De enige andere keer dat dat in het huidige stadion is nog niet zo heel lang geleden. Tijdens het promotieduel tegen Jong PSV in 2018 gingen ook alle kaartjes over de toonbank. Dat zou niet veel later ook gebeuren tegen de hoofdmacht van de Eindhovenaren, maar toen moest Fortuna een ‘buffervak’ leeghouden om de veiligheid van bezoekers te kunnen garanderen. Voor zaterdag heeft Fortuna de beveiliging goed voorbereid en kunnen ook deze plaatsen ingenomen worden.

Daarvoor wist Fortuna het huidige stadion nooit uit te verkopen bij een competitiewedstrijd. De club kreeg ook het vorige stadion de Baandert zelden uitverkocht. Wel is dat het geval “op 11 februari 1968”, weet Theo Verheijen tweemaal per week geïnteresseerden ontvangt in het Fortuna Museum. “Het was tijdens de traditionele carnavalswedstrijd. Op één historische foto is te zien dat stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd Johan Cruijff naar het veld escorteert. Het was nog vóór de fusie van RKSV Sittardia en Fortuna ’54. De wedstrijd eindigde in 1-1, het stadion zat met 20.000 bezoekers vol, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het grootste deel voor Cruijff naar het stadion kwam in plaats van de eigen equipe.”

Met de huidige fanbeleving en slagvaardige daadkracht op de transfermarkt moge een ding duidelijk zijn. Fortuna Sittard zit in de lift en zal proberen om van een uitverkocht huis een gewoonte te gaan maken. “Ten opzichte van de 4600 verkochte seizoenkaarten van vorig jaar zijn er nu al ruim 5600 seizoenkaarten over de toonbank gegaan. Én de verkoop loopt nog door tot het einde van de maand. Het zorgt ervoor dat de reguliere kaarten ook schaarser worden en zet mensen hopelijk ertoe aan sneller tickets te kopen, want het kan zomaar uitverkocht zijn.”