De markante hijskraan in de haven van Stein moet weg. Dat heeft eigenaar L’Ortye besloten. De kraan uit 1968 is al 16 jaar niet meer in gebruik. Het stuk industrieel erfgoed staat in de weg en hij wordt onveilig.

Joop Langius is van de stichting Behoud Kranen en probeert de kraan van de sloop te redden. “Het is jammer”, zegt de Groninger die deze week nog een keer kwam kijken in Stein. “We proberen er alles aan te doen om de kraan te behouden. Er zou bijvoorbeeld een bed and breakfast van gemaakt kunnen worden”.

De stichting heeft samen met de gemeente gekeken naar mogelijkheden om de kraan elders in de gemeente een plek te geven. Dat kost, naast de onderhoudskosten van 200.000 euro, nog eens tussen 50 en 70 duizend euro aan transport. Dat gaat de gemeente te ver.

“Het college heeft besloten dat de overname op die manier niet maatschappelijk verantwoord is in deze tijden”, zegt wethouder Gina van Mulken. De gemeente heeft haar best gedaan om inwoners, verenigingen en bedrijven te informeren over de mogelijkheid tot overname.

L’Ortye laat telefonisch weten dat er wel ideeën zijn binnengekomen maar die blijken onuitvoerbaar. Als er op 1 januari geen goed realistisch plan op tafel ligt bij de eigenaar wordt een sloopvergunning aangevraagd en verdwijnt het beeldbepalende object uit de eens op één na grootste binnenhaven van West-Europa.