Michel van Dijke uit Geleen heeft zaterdag voor de honderdste keer een gebruikte fiets geschonken aan een vluchteling uit Oekraïne.

Van Dijke plaatste in april een oproep op social media en nu staat de teller al op 104. De rijwielen zijn geschonken door particulieren en bedrijven. Toch komt er via social media veel kritiek op de actie van de gedreven organisator uit Geleen.

“Ik begrijp het wel, het zijn zware tijden nu voor iedereen en ik heb ook al een oplossing bedacht”, zegt Van Dijke. “Zijn er Nederlanders die in financiële problemen zijn gekomen dan kunnen ze zich bij mij melden en zoeken we naar mogelijkheden”.

Het bericht over fiets nummer 100, geschonken aan de 28-jarige Iryna Zdolnyk uit Kiev, werd ook kritisch ontvangen. Vooral het feit dat de jonge vrouw al werk had gevonden en zelf een fiets zou  kunnen betalen viel niet bij iedereen in goede aarde.

“Iryna heeft net drie weken werk en alle onkosten in Kiev lopen gewoon door zoals bijvoorbeeld abonnementen”, aldus Van Dijke. Zdolnyk voegt daar aan toe dat ze nu met de fiets naar haar werk kan en daardoor geld spaart. Geld dat haar achtergebleven familie goed kan gebruiken.

“Mijn familie heeft door de omstandigheden nauwelijks werk en als ze een baan hebben verdienen ze bijna niets, ik moet hun helpen”. De vluchteling uit Kiev overweegt in Nederland te blijven. “40 procent van mijn stad is vernietigd, hier heb ik werk en mogelijkheden en kan ik mijn familie financieel ondersteunen”, zegt de blije eigenaresse van de door Van Dijke geschonken fiets.