VDL Nedcar heeft zijn personeel van de autofabriek in Born geïnformeerd over lopende gesprekken met Rivian Automotive. Rivian is een Amerikaanse ontwikkelaar van elektrische auto’s. De Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn (VVD) schreef dit donderdag in een brief aan de Provinciale Staten. Het is voor het eerst dat geruchten over gesprekken met Rivian worden bevestigd.

“De komende tijd zullen beide partijen nader uitwerken hoe deze samenwerking eruit gaat zien en of deze kan bijdragen aan de toekomstscenario’s die VDL Groep onderzoekt voor de fabriek van VDL Nedcar in Born. En daarmee aan het behoud van 4.200 banen na het aflopen van het huidige contract met BMW eind 2023”, meldt Satijn in zijn brief aan de Staten.

Rivian is gevestigd in de Amerikaanse stad Irvine. “De actuele beurswaarde is op het moment zo’n 100 miljard dollar (ruim 88 miljard euro, red.) en er werken zo’n negenduizend medewerkers”, aldus Satijn.

Kap van het Sterrebos is cruciaal

Volgens de gedeputeerde staan of vallen de onderhandelingen met de kap van het Sterrebos bij Nedcar. De kap is door de provincie goedgekeurd. “Het onherroepelijk worden van dat plan is voor deze ontwikkeling een cruciale randvoorwaarde”, zegt Satijn hierover.

Van de provincie had VDL het naburige bos allang mogen kappen. De Raad van State stak er echter in voorlopige voorziening (te vergelijken met een kort geding bij een burgerlijke rechter) een stokje voor. Eerst moet de einduitspraak van een beroep worden afgewacht. Dat beroep is door een actiegroep ingediend bij de Raad van State.

In deze beroepsprocedure benadrukte VDL steeds weer dat de belangstellenden alleen auto’s in Born willen produceren als Nedcar is uitgebreid en daarvoor moet het bos gekapt worden.

Er gingen al langer geruchten over gesprekken met Rivian. Daarnaast waren er gesprekken met de Amerikaanse autobouwer Canoo.

Maar dat bedrijf liet onlangs weten vrijwel zeker af te zien van samenwerking met Nedcar.