Autofabrikant VDL Nedcar in Born moet woensdag, donderdag en vrijdag de productie opnieuw stilleggen vanwege het aanhoudende chiptekort.

Het personeel is hier maandagochtend over geïnformeerd. Dat heeft de woordvoerder van VDL Nedcar maandag bevestigd na berichtgeving van De Limburger.

“De hele wereld heeft last van een tekort aan elektronische componenten.

Dat geldt voor de automotive branche, voor de autofabrieken en dus ook voor ons”, laat woordvoerder Miel Timmers van VDL Nedcar weten.

Maandag en dinsdag wordt volgens de woordvoerder nog in een regulier tempo gewerkt, daarna gaat de productielijn drie dagen plat.

“Dat betekent dat een groot deel van de medewerkers thuis moet blijven.”

Afgelopen donderdag en vrijdag lag de productie bij VDL Nedcar ook al stil vanwege het chiptekort.

Daardoor zijn er toen naar schatting zo’n duizend auto’s minder van de band gerold. Hoe groot de schade voor VDL Nedcar is door de productiestops, is onduidelijk.

Het groeiende tekort aan chips belemmert steeds meer producenten.

Niet alleen de autofabrieken lijden er onder, ook de productie van broodroosters, wasmachines en smartphones kan door de tekorten worden geremd.

“De producent van medische apparatuur Philips vreest dat zelfs de productie van bijvoorbeeld apparatuur die nodig is voor het behandelen van hartstilstanden kan stilvallen”, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom van ABN AMRO over de schaal van het probleem dat ontstaat door het chiptekort.

Bron: L1.