Autofabriek VDL Nedcar in Born gaat elektrische auto’s bouwen voor het Duitse ElectricBrands. In de fabriek moeten straks XBUS bedrijfswagens en kleine Evetta personenauto’s van de band rollen.
De Evetta moet begin volgend jaar al in productie worden gneomen, de XBUS in 2025.
De Evetta is een kleine elektrische tweezitter die qua ontwerp is gebaseerd op de BMW Isetta micro-auto uit de jaren 50. De XBUS is een lichte elektrische bedrijfsauto die als bus maar ook als pickup gebouwd moet gaan worden.
ElectricBrands heeft voor de Limburgse autofabriek gekozen omdat het bedrijf veel ervaring heeft met de grootschalige productie van auto’s. Sinds VDL het bedrijf in 2014 overnam zijn er meer dan een miljoen auto’s van de band gerold. Daarnaast heeft Born goede verbindingen met Duitsland.

Bij VDL Nedcar blijft ondanks de komst van ElectricBrands ruimte over voor andere opdrachtgevers. “De samenwerking met ElectricBrands biedt perspectief voor het bedrijf en ons personeel”, laat VDL Nedcar-directeur John van Soerland weten in een verklaring. “In de toekomst willen we werk voor verschillende partners tegelijkertijd gaan uitvoeren.” Ongeveer 4000 mensen werken op dit moment bij de fabriek in Born.
Op dit moment worden bij Nedcar Mini’s gebouwd voor BMW. Dat bedrijf trekt zich in maart volgend jaar terug uit Born.