De solotentoonstelling van Stefan Cools ‘Uit het leven van een vlinder’ is vanaf zaterdag 21 mei te zien in Museum De Domijnen te Sittard.

Stefan Cools (Sittard 1981) is botanist en beeldend kunstenaar. Hij opereert op het snijvlak tussen kunst, natuur, natuurbeheer en wetenschap. Cools is sinds 2020 bezig met een artistiek onderzoek rondom vlinders genaamd ‘Lepidoptarium’. Gekoppeld aan dit onderzoek ontwikkelt hij kunstwerken, installaties en community art projecten die zijn verwondering over de natuur op het publiek overbrengen.

Lepidoptarium – een woord dat niet bestaat maar dat, zoals een herbarium op een wetenschappelijke manier planten verzamelt, verwijst naar een archief waar kennis over vlinders wordt verzameld.’

In Lepidoptarium zaaide Cools in Limburg zes bloemenvelden in. Met een community van burgeronderzoekers heeft hij deze velden gemonitord. De bloemenvelden zijn verspreid over zes locaties: Maastricht, Bunde, Houthem, Susteren, Heythuysen en Baarlo, elk met een eigen bodemgeschiedenis en eigen ecologische mogelijkheden. De tentoonstelling in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen haalt het project Lepidoptarium van buiten naar binnen. De presentatie geeft in verschillende vormen en media informatie over de zes vlindervelden.

Een groot verschil met veel hedendaagse, op natuur geïnspireerde kunst is dat Cools’ in zijn werk altijd aspecten van natuurbeheer en ecologische functionaliteit over het voetlicht brengt. De expositie is te zien t/m 30 oktober 2022.

Curator van de tentoonstelling is Cees de Boer. Hij publiceert regelmatig over kunst in relatie met natuur en wetenschap. De Boer was in 2015 co-curator van het Nederlands paviljoen op de Biënnale van Venetië met de internationaal spraakmakende presentatie van werk van Herman de Vries ‘To be all ways to be.’

Pers is van harte welkom om een afspraak te maken op vrijdag 20 mei tussen 11:00 – 17:00 uur. Beeldend kunstenaar Stefan Cools, curator Cees de Boer en Kris Vleugels van Museum De Domijnen zullen hierbij aanwezig zijn.

De officiële opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 21 mei om 12:00 uur. De pers is hierbij ook van harte welkom. De expositie is te zien tot zondag 30 oktober 2022.

Voor meer informatie of beeldmateriaal contacteer: kylie.lenssen@dedomijnen.nl / 0623169136.