Op 21 november plantten circa 100 leerlingen van Basisschool Reuzepas in Parc Glana, Geleen een Tiny Forest aan in de buurt van hun school. Daarbij werden ze geholpen door de gemeente, Zuyderland en IVN Natuureducatie. Wethouder Ivo Tillie openden het Tiny Forest en onthulden de naam van het Tiny Forest, die door leerlingen van de school samen met Zuyderland is bedacht: Tiny Forest Bomenwereld Glana.

Afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt voor de Tiny Forest. Het leukste werk, het planten van de bomen mochten de leerlingen zelf doen. In kleine groepjes zetten ze vijfentwintig verschillende soorten bomen en struiken in de aarde: in totaal zo’n 750 stuks. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf.

“Het aanplanten van een Tiny Forest is echt het beste ever.”

Een Tiny Forest is een inheems minibos van 200 á 400 m² en wordt aangelegd volgens de revolutionaire Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Landelijk zijn er al meer dan 150 aangeplant. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontdekten al bijna zeshonderd diersoorten in deze minibossen. Bovendien blijkt dat Tiny Forests niet alleen bijdragen aan meer biodiversiteit, maar ook aan verkoeling op warme dagen, helpen bij waterberging als er veel regen valt en zorgen voor een gezonde bodem in de stad. Een gezonde bodem is de basis voor gezond leven. Tenslotte zijn deze bosjes fijne plekken waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Een bos in de buurt van de scholen is belangrijk en er is bij het bos een buitenlokaal aangelegd waar de kinderen en jongeren les kunnen krijgen over het bos en andere onderwerpen. Het bos brengt de natuur dichtbij, en geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk of dorp te ontdekken.

De Tiny Forest in Parc Glana is mogelijk dankzij financiële steun van de gemeente Sittard-Geleen. Dit past mooi bij de wijkontwikkeling van Geleen Zuid, waar we samen met bewoners en partners bouwen aan betere woningen, projecten en ideeën, die de bewoners weer trots maken op hun wijk.

In Nederland zijn afgelopen 5 jaar meer dan 160 Tiny Forests geplant samen met scholen, buurten en gemeenten. Deze plekken worden nu gebruikt voor buitenlessen en als ontmoetingsplek. Daarnaast maakten 90 tuineigenaren een eigen Tiny Forest van minimaal 100 m2 en legden meer dan 3.000 tuineigenaren een Tuiny Forest van 6 m2 aan. Al die minibossen beslaan – bij elkaar opgeteld – acht hectare en er staan 215.171 inheemse bomen en struiken in!