Vanaf 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) kleurt het Steinse gemeentehuis een week oranje. Daarnaast staat de novemberuitgave van gemeenteblad De Maaskentjer in het teken van Orange the World. Dat doet de gemeente om aandacht te vragen voor deze belangrijke wereldwijde beweging, die zich inzet tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Burgemeester Leurs-Mordang: ‘De cijfers liegen er nog steeds niet om. Helaas. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Daarom is het belangrijk dat we hieraan als samenleving een halt toeroepen. Door ons gemeenteblad en het gemeentehuis oranje te maken, geven wij het signaal af dat geweld tegen vrouwen echt onacceptabel is.’ Ook radioprogramma Forum op Zondag van Streekomroep ‘Bie Os’ besteedt aandacht aan dit onderwerp.

Er is maar één iemand nodig om het verschil te maken.

Het is belangrijk dat slachtoffers weten waar ze zich kunnen melden. Dat kan bij Veilig Thuis via telefoonnummer 0800-2000. Dit nummer is gratis en is voor alle slachtoffers van geweld achter de voordeur. Maar het is er ook voor iedereen die er een vermoeden van heeft. Dat kan anoniem. ‘Ik wil benadrukken dat het delen van deze zorgen een belangrijke eerste stap is. Zelfs het kleinste signaal kan leiden tot een immense verandering in iemands leven. Een verandering die iemand meestal niet alleen teweeg kan brengen.’, aldus de burgemeester.

Thema 2021: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken.

Actieperspectief: Ik ben #medestander

Tijdens de Orange the World campagne willen we iedereen uitnodigen om onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op www.orangetheworld.nl. Hiermee geef je aan dat ook jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.