Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt weer op. Afgelopen dinsdag kondigden demissionair ministerpresident Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge daarom al passende maatregelen aan. Met name de toenemende druk in de zorg maakt dat deze
maatregelen nodig zijn. Als 16 ZuidLimburgse burgemeesters nemen deze situatie natuurlijk heel serieus. Ze overleggen samen over wat er, kijkend ook naar de cijfers in ZuidLimburg, nodig is.


Zorg onder druk
Het aantal positief geteste mensen is in ZuidLimburg hoog. Ruim 20% van de mensen die zich laat testen, is daadwerkelijk besmet met het coronavirus. Hoge besmettingsaantallen leiden tot problemen in de zorg. Er is een tekort aan zorgmedewerkers en vanwege de eerdere drukte en overbelasting is het ziekteverzuim in de zorg hoog. Daarnaast is er een tekort aan bedden waardoor op dit moment ook de reguliere zorg weer onder druk komt te staan. Naast de door de Rijksoverheid getroffen maatregelen wordt er uiteraard ook nadrukkelijk gekeken naar andere oplossingen om de zorg verder op te schalen.


Evenementen

We blijven in ZuidLimburg de landelijke lijn volgen. Dat betekent dat we, tot nader order van de Rijksoverheid, geen aanvullende maatregelen treffen en dus ook geen (grootschalige) evenementen verbieden. Echter voelt men wel de morele druk en de enorme spanning die zit op de situatie in ZuidLimburg en de dringende noodzaak om de zorg te ontlasten. Dat vraagt echter om landelijke kaders
.

De burgemeesters gaan zelf met onze evenementorganisatoren in overleg omdat het nauwgezet opvolgen van de maatregelen van de Rijksoverheid ook van belang is en er wellicht ook maatwerk mogelijk is. Verder blijven we als burgemeesters samen kijken naar wat er op ons af komt en blijven we daarover met elkaar in gesprek.