Geleense prullenbakkenkunst: samen zorgen inwoners, ondernemers, de gemeente en Stadslabs Sittard Geleen voor een schonere én mooiere stad 

 

Zwerfafval tegengaan, een mooier straatbeeld en inwonerparticipatie: de ingrediënten van een bijzonder initiatief – het kunstbakkenproject – die met de eerste twee kunstafvalbakken afgelopen maandag 18 juli 2022 ingeluid werd in het centrum van Geleen door wethouder Leon Geilen.

Tijdens een rondgang door Geleen kwamen gemeente Sittard-Geleen, Stadslabs Sittard Geleen en ondernemers tot een gezamenlijke conclusie: de afvalbakken staan er vol met stickers en graffiti beroerd bij. Dit zorgt niet alleen voor een lelijk straatbeeld, ook vallen de afvalbakken vaak niet op waardoor er meer vuil rondzwerft dan wenselijk is. Daarmee is met het kunstbakkenproject het initiatief geboren om van de grijze en saaie afvalbakken echte kunstbakken te maken. Steden als Arnhem, Heerlen en Nijmegen gingen ons hier al in voor.

Een schonere stad maak je samen 

Een belangrijk onderdeel van dit initiatief is voor Stadslabs Sittard Geleen de samenwerking tussen verschillende partijen: gemeente, inwoners, instellingen en ondernemers. Zo levert Sikkens Zuid Oost een bijdrage voor de materialen voor de afvalbakken en is er door HutsSpot een ontwerpchallenge uitgedeeld om een ontwerp in te zenden.

Deze ontwerpen worden getoetst door de gemeente alvorens ze daadwerkelijk uitgevoerd mogen worden in de stad. Medewerkers van Wijkbeheer hebben ons geholpen om de eerste afvalbakken te plaatsen in het centrum van Geleen.

In het kader van participatie zijn de eerste ontwerpen gemaakt door jongeren van dagbesteding Samen Bijzonder: een Fortuna afvalbak (gemaakt door Wesly en Maikel) en een bak met allemaal bloemen en hartjes (gemaakt door Morgan en Lucyna) om de stad meer kleur en liefde te geven. Zo betrekken we mensen uit de stad om hun omgeving schoner en mooier te maken.

Feestelijke onthulling door wethouder Leon Geilen 

Het resultaat werd op maandag 18 juli feestelijk gevierd met de jongeren en wethouder Leon Geilen van Stedelijke ontwikkeling, Omgevingsbeleid, Mobiliteit en Leefomgeving die de eerste twee kunstafvalbakken in gebruik nam door er als eerste afval in de deponeren.

Samen tegen zwerfafval 

De komende maanden zullen er nog meer opgefleurde afvalbakken te bewonderen zijn met kunstwerken van kinderen en jongeren uit Sittard-Geleen. Een prachtige manier om de stad een mooier straatbeeld te geven en zwerfafval tegen te gaan.

Er liggen nog meer ontwerpen op de plank van leerlingen van Graaf Huyn College. Eerder dit jaar werkten zij aan een ontwerpopdracht waarbij ze rekening hielden met de locatie, de omringende ondernemers en de gebruikers. De winnende ontwerpen worden in september – op locatie en live – aangebracht op de afvalbakken tijdens de eerste editie van BRIGHT Festival.

Bovendien zijn leerlingen van basisschool Reuzepas en basisschool Munstergeleen deze week ook bezig met de ontwerpen voor de afvalbakken rondom hun eigen school. Een selectie van deze ontwerpen zal ook tijdens BRIGHT Festival worden gerealiseerd. Zo creëren we een grotere bewustwording rondom het uiterlijk van onze stad en stimuleren we inwoners om de bakken nog beter te gebruiken en hun afval in weg te gooien.