Het moment is daar: het glasvezelnetwerk in gemeente Sittard-Geleen wordt aangelegd. Op donderdag 5 januari is symbolisch de eerste schop in de grond gegaan om de aanleg van het glasvezelnetwerk af te trappen. Naar verwachting is eind 2024 het nieuwe glasvezelnetwerk klaar.

In de gemeente Sittard-Geleen legt E-Fiber een openbaar, voor elke provider toegankelijk, glasvezelnetwerk aan. Aannemers Zener en Circet voeren, in opdracht van E-Fiber, de graafwerkzaamheden uit. De gemeente Sittard-Geleen wordt verdeeld in 18 gebieden. De werkzaamheden starten in Born. Op e-fiber.nl/sittard-geleen staat meer informatie over de aanleg en de providers.

Glasvezel wordt een primaire levensbehoefte
Samen met Eric Vos (E-Fiber) zette Wethouder Leon Geilen van de gemeente Sittard-Geleen de eerste schop in de grond. Wethouder Geilen is blij dat de aanleg van start is gegaan: “Onze maatschappij wordt steeds meer afhankelijk van digitale verbindingen. Digitalisering zorgt voor een toenemende vraag van inwoners, ondernemers en instellingen naar connectiviteit. Glasvezel is een toekomstbestendige oplossing om aan die groeiende behoefte te voldoen.”

Daarom glasvezel
Glasvezel speelt in op onze groeiende vraag naar data, bijvoorbeeld via streamingdiensten zoals Netflix en Videoland, vergaderen op afstand en online gaming. Dit vraagt om een snelle en betrouwbare verbinding. Thuiswerken, videobellen en tv kijken on demand zijn in hoog tempo de nieuwe standaard geworden. Ook in de zakelijke wereld neemt het dataverkeer toe. Bijvoorbeeld voor technische bedrijven, die zware applicaties nodig hebben, en voor de dienstverlenende sector. Alleen glasvezel kan de verwachte groei aan dataverkeer aan. Het E-Fiber netwerk is een open netwerk met meerdere aanbieders.

Aanleg in etappes
De gemeente Sittard-Geleen wordt stap voor stap aangesloten op het glasvezelnetwerk. Alle inwoners die voor of tijdens de aanleg een glasvezelabonnement afsluiten, krijgen kosteloos een glasvezelaansluiting in huis. Informatie over de planning van de aanleg en de providers is te vinden op e-fiber.nl/sittard-geleen.