Vanaf 30 juni kunnen er weer evenementen plaatsvinden. Dat betekent dat de gemeentelijke evenementen Sint Rosa festival en Oktoberfeest Sittard in 2021 doorgaan. Deze moeten wel passen binnen de maatregelen die op dat moment actueel zijn. Ook geldt het voorbehoud dat de benodigde vergunningen worden afgegeven. De evenementen zullen gaan werken met ‘Testen voor Toegang’ waarbij bezoekers moeten aantonen dat zij gevaccineerd of negatief getest zijn.

 Door de inzet van deze toegangscontrole hoeven bezoekers in de paviljoens geen 1,5 meter afstand te houden of een mondkapje te dragen.

Sint Rosa festival

Het Sint Rosa festival, met haar parade aan rariteiten en beleving, slaat dit jaar haar tenten voor de 19e keer op van 27 tot en met 29 augustus. Het carnivale familiefestival heeft zich de afgelopen jaren gevestigd als een écht Sittards zomerevenement vol vermaak en nostalgie. Ook dit jaar presenteert het Sint Rosa festival een kermis van weleer met muziek en vertier uit hedendaagse windstreken. Met een mix van theater, kleinkunst, muziek en humor in verschillende tenten op een afgesloten terrein is er voor jong en oud veel te beleven. Om het festival te laten plaatsvinden binnen de geldende maatregelen, introduceert de organisatie dit jaar een ticketverkoop. Bezoekers kunnen zo, tegen een kleine vergoeding, een festivalplekje bemachtigen.

De opening van het culturele jaar van De Domijnen valt samen met het Sint Rosa festival. De Domijnen en de festivalorganisatie werken samen aan interessante culturele activiteiten. In de periode augustus tot en met december zal bovendien Toon Hermans centraal staan. Ook tijdens het Sint Rosa festival besteedt de gemeente hier aandacht aan. Dit zal onder meer zichtbaar worden door kleinkunst en humor een groter podium te geven.

Oktoberfeest Sittard

Het grootste najaarsfeest van het Zuiden zal dit jaar in een ietwat afgeslankte vorm plaatsvinden. Tijdens de herfstvakantie, van 22 tot en met 27 oktober, strijken op de schootsvelden in Sittard twee feestpaviljoens en een grote Biergarten neer. Ook onderzoekt de gemeente nog óf en in welke vorm het mogelijk is om een kermis toe te voegen aan de activiteiten.

In de feestpaviljoens kunnen bezoekers, net zoals tijdens voorgaande edities, genieten van internationale topacts, zoals DJ Ötzi en Dräufgänger en nog veel meer andere artiesten.

De kaartverkoop voor het Oktoberfeest start medio juli. Voor elke festivaldag worden dagtickets verkocht. De passe-partouts zoals het Oktoberfeest die voorheen kende, worden dit jaar omgezet in een bundel van zes dagtickets. Passe-partouthouders zullen dit jaar elke dag bij toegang tot het paviljoen hun dagkaart moeten laten scannen, dit in combinatie met het tonen van het bewijs van vaccinatie of een negatieve test.