Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat Sint-Rosa – de stadspatrones van Sittard – heilig werd verklaard. Dat gebeurde in 1671 door paus Clemens X. Komende zondag wordt in Sittard het feest van Sint Rosa gevierd. Vanwege de coronapandemie zal dat een kleinschaligere viering zijn dan andere jaren.

Rosa van Lima was de eerste Latijns-Amerikaanse vrouw die tot de eer der altaren werd verheven. Opmerkelijk is dat ze twee jaar daarvoor in Sittard al tot patrones werd uitgeroepen. Dat was dus vóór haar officiële heiligverklaring. Dat heeft alles te maken met de rol die Rosa speelde bij het beëindigen van – toen ook – een epidemie. Rosa van Lima (1586-1617) was een jonge vrouw uit Peru die haar hele leven aan God wijdde. Ze werd lid van de derde orde van de dominicanessen en leidde een leven als kluizenaar. Ze had veel aandacht voor zieken, ouderen en zwakken.

Via de paters dominicanen was haar verering ook in Sittard terechtgekomen. In 1668 werd Rosa met succes aangeroepen om de stad te beschermen tegen dysenterie. In datzelfde jaar werd ze zalig verklaard en drie jaar later volgde al haar heiligverklaring. Elk jaar op de laatste zondag van augustus trekt de Rosaprocessie door Sittard.