Spoorbeheerder ProRail gaat aangifte doen tegen een vrachtwagenchauffeur die vrijdagmiddag een spoorbrug bij Sittard heeft geramd.
Dat gebeurde rond 14:00 uur, toen de chauffeur met zijn truck tegen een draagbalk botste.

Volgens een woordvoerder van ProRail had de chauffeur beter op moeten letten: “Hij reed dwars door alle hoogtebeperkingen heen, hij had het echt kunnen weten. Het was een gigantische klapper.”

Door het ongeluk konden urenlang geen treinen over de spoorbrug rijden, wat volgens het bedrijf voor veel overlast zorgde. Op dit moment rijden er nog altijd minder treinen van NS en Arriva over de spoorbrug. “Inmiddels kan er één spoor worden gebruikt. In de reisplanner is te zien welke treinen wel of niet rijden.”

Maandag moet uit nieuw onderzoek blijken of het veilig genoeg is om beide sporen weer in gebruik te nemen, of dat er meer herstelwerkzaamheden nodig zijn. Hoe dan ook, ProRail wil de kosten verhalen op de chauffeur en laat een aannemer namens het bedrijf aangifte doen. “Het ongeluk is heel omvangrijk geweest en de constructie kan zo niet blijven. Het kenteken van de vrachtwagen is bij ons bekend, maar de exacte toedracht en wie er heeft gereden nog niet.”

Hoewel een woordvoerder laat weten dat regelmatig vrachtwagens tegen bruggen botsen, is dit ongeluk uitzonderlijk. “We zien heel zelden dat de klap zo hevig is geweest dat zelfs de constructie van de brug is verbogen. Dat zien we bijna nooit, maar nu was het wel het geval.”