De tijd dat je zonder gedegen kennis en ervaring een verenging kon besturen, lijkt inmiddels ver achter ons te liggen. Tegenwoordig komt er als bestuurder van alles op je af en wordt er veel van je verwacht. Professionalisering is voor veel verenigingen en bestuurders dan ook een absolute must.

Zolang het goed gaat lijkt er niet zoveel aan de hand, maar wanneer het fout gaat wordt er al snel naar het bestuur gekeken en gewezen. Iedereen heeft onlangs wel verhalen voorbij zien komen over seksueel misbruik, financieel wanbeleid, intimidatie of geweld. Is het niet in je nabije omgeving, dan wel in de landelijke media. Natuurlijk hoop (en denk) je dat dit bij jouw club niet zal gebeuren, maar wat doe je daadwerkelijk om dit te voorkomen?

Register voor Verenigingsbestuurders

Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) staat voor kwalitatief hoogwaardige vrijwillige verenigingsbestuurders in Nederland. De RVVB spant zich in om verbinding te maken met bestuurders en hun verenigingen. Samen met alle verenigingen, gemeenten en bonden wordt gewerkt aan een sector verenigingsbestuurders die gezien mag worden en die trots is op de toegevoegde waarde voor de Nederlandse sport, cultuur, economie en samenleving.

Deelnemende bestuurders committeren zich aan een gedragscode en vier kernwaarden: betrouwbaar, deskundig, zorgvuldig en besluitvaardig. Daarnaast is er voor hen een advies helpdesk, waar zij terecht kunnen met vragen of problemen.

Pilot in Stein

Bij voldoende animo vanuit de lokale verenigingsbestuurders, zal in de gemeente Stein een pilot starten. De bestaat uit één fysieke bijeenkomst, met als doel deelnemers te inspireren, informeren, toetsen en registreren. Daarna ben je als bestuurder officieel erkend.

Let op:

Meer informatie en aanmelden

Meer weten over het register of de gedragscode? Ga dan naar de website van de RVVB of bekijk het introductiefilmpje. De smaak te pakken? Check dan de video van het RVVB Symposium. Hierin vertellen prominente en ervaren bestuurders als Michael van Praag, Ivo Opstelten en Kees Jansma over dit initiatief. Vragen hierover kun je stellen via info@rvvb.nl.
Aanmelden voor de pilot in Stein kan via frank.vandenboomen@gemeentestein.nl onder vermelding van ‘RVVB’. Dit is kosteloos en verplicht je tot niets. Na aanmelding ontvang je meer informatie over het vervolg.