Horecaondernemers hadden het moeilijk door corona en hebben nu te maken met hoge energiekosten. In de wintermaanden worden de terrassen vaak verwarmd met gasgestookte terrasverwarmers, die veel energie verbruiken.

De gemeente start daarom nu een proef met warmtekussens voor stoelen en banken op terrassen. Die kussens werken op elektriciteit (oplaadbare batterijen) en zijn veel zuiniger dan terrasverwarmers. Een terrasverwarmer verbruikt per uur net zoveel als twintig kussens.

Duurzaam alternatief

De kussens hebben een zitje en een rugleuning. De warmte kan worden aangepast met een knop op het kussen. Als er niemand op zit, schakelt het kussen na twee minuten vanzelf uit. De kussens zijn van duurzaam materiaal. En kunnen uit elkaar worden gehaald, waardoor ze makkelijk te repareren zijn.

Met de proef willen we de horeca stimuleren om dure, milieuonvriendelijke terrasverwarming te vervangen door een zuinig alternatief, zoals warmtekussens. Voor de proef is 20.000 euro subsidie beschikbaar. Ondernemers die een aanvraag indienen, krijgen subsidie voor de helft van de kosten voor de aanschaf (maximaal 1.600 euro). Eén kussen kost 200 euro. Er is per ondernemer subsidie voor maximaal acht kussens.

Subsidie aanvragen

Horecaondernemers kunnen subsidie aanvragen tot en met 31 maart door een e-mail te sturen naar energiebesparen@sittard-geleen.nl.

Een subsidieaanvraag moet worden ingediend door een rechtsgeldige vertegenwoordiger van het betreffende horecabedrijfonder vermelding van naam, bedrijfsnaam, bedrijfsadres en telefoonnummer.

De aanvraagbevat de volgende documenten: