Voormalig pastoor van Munstergeleen Harrie Broers kreeg een ‘ernstige waarschuwing’ vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij is in 2019 op meerdere momenten over de schreef gegaan, concludeert het Bisdom Roermond.
Dat blijkt uit een brief in handen van L1.

‘Zeer serieuze misdragingen’

In de brief van februari 2020 reageert het bisdom op klachten over de pastoor, nadat het die klachten gegrond heeft verklaard. De brief is destijds opgesteld en ondertekend door bisschop Harrie Smeets, die spreekt van ‘zeer serieuze misdragingen’. In de brief maakt de bisschop ook excuses aan het slachtoffer vanwege het ongepaste gedrag van pastoor Broers.
De pastoor kreeg de waarschuwing voordat hij met vervroegd emeritaat ging. Hoewel het Bisdom de klachten gegrond verklaarde, zag het zich niet genoodzaakt om verdere maatregelen te nemen tegen de pastoor.

Greep naar kruis

Het slachtoffer betreft een volwassen man die een woning van de kerk huurt. De man had een vriendschappelijke band met de pastoor totdat hij op een gegeven moment vertelde homoseksueel te zijn. De pastoor nodigde de man daarna, op 8 augustus 2019, bij hem thuis uit. Daar zou de geestelijke een poging hebben gedaan om het slachtoffer in zijn kruis te grijpen, nadat hij eerst aandachtig naar zijn schaamstreek keek. Het slachtoffer onderschepte de hand van de pastoor en gaf aan hiervan niet gediend te zijn.

Piemel

Nog geen twee weken later stuurde de pastoor op 17 augustus 2019 een schunnige ansichtkaart vanuit zijn vakantieverblijf in Frankrijk. Bij terugkomst nodigde hij het slachtoffer opnieuw bij hem thuis uit om wijn te komen drinken. Daar prikte de pastoor het slachtoffer in zijn onderrug met een droogworst en zei vervolgens: “Hier heb je een piemel.”

Foute grapjes

Het slachtoffer zag naar eigen zeggen de avances van Broers niet aankomen. “De pastoor maakte aan de lopende band foute grapjes, waardoor ik eerst dacht dat dit een geintje was. Zo vertelde hij ook dat hij viagra in zijn puddingrecept deed, zodat de pudding extra stijf zou worden.”
De voormalige pastoor wil weinig kwijt over de kwestie, ondanks dat klachten door het Bisdom gegrond zijn verklaard. “Ik heb die brief nooit ontvangen. Alle dingen waarvan ik word beschuldigd zijn niet waar”, laat Broers weten aan L1.

Frankrijk

Anders dan doet vermoeden is de pastoor met vervroegd pensioen vanwege hartklachten. Door een hartinfarct heeft de pastoor naar eigen zeggen nog maar een beperkte hartpompfunctie. Kort na het infarct besloot hij om te verhuizen naar een boerderij in het Franse Fontgombault, zo’n 780 kilometer van de Kerkstraat in Munstergeleen.
Harrie Broers was van 1995 tot 2021 pastoor in Munstergeleen.