Op dinsdag 12 juli organiseert Opgroeienin046 het webinar ‘Kinderen en scheiden’. Voor ouders die gaan scheiden (of uit elkaar gaan) of al gescheiden zijn en zich afvragen hoe ze hun kinderen zo goed mogelijk kunnen begeleiden in deze moeilijke tijd.

 

Een scheiding is voor kinderen vaak de eerste in een reeks veranderingen. Denk aan: een verhuizing, andere school, wellicht is er minder geld te besteden, minder of anders contact met familie, weekendregelingen, stiefouders, etc. Iedereen in het gezin moet weer opnieuw zijn draai vinden en daar is tijd voor nodig.

 

In feite is een scheiding te vergelijken met een rouwproces. Je moet afscheid nemen van een manier van leven, afscheid nemen van het plaatje dat je voor ogen had voor jezelf en voor je kinderen.

 

Iedereen rouwt op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Ook je kind. Het kan behoorlijk lastig zijn om je kind(eren) te ondersteunen in dit rouwproces als je er zelf ook midden in zit.

Webinar ‘Kinderen en scheiden’

Lieke van Dijk (psycholoog kind en jeugd bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Westelijke Mijnstreek) en Ludy van Brink (jeugd- & gezinswerker bij Partners in Welzijn) zien in hun werk regelmatig kinderen en ouders die in een scheidingssituatie zitten.

Tijdens deze avond geven zij informatie over wat de scheiding op verschillende leeftijden met kinderen doet. En tips hoe jij je kinderen hier het beste bij kan helpen/ondersteunen. Ze laten je kijken door de ogen van je kinderen, hierdoor krijg je inzichten en kun je aan de slag met de praktische tips.

Wanneer?