Ook in Sittard-Geleen zijn de eerste Oekraïense vluchtelingen aangekomen. Vanuit het MECC in Maastricht zijn de meeste van hen doorgestuurd naar hotels, die kamers vrij toegankelijk hebben aangeboden.

“In totaal gaat het om 44 plaatsingen verspreid over drie hotels in Sittard-Geleen”, zegt een gemeentewoordvoerster.

Inmiddels heeft ook een Oekraïens gezin intrek genomen in één van de door ZoWonen beschikbaar gestelde appartementen in Geleen-Zuid. Het gaat daarbij om flatwoningen van onder meer de Wagenaar- en Pijperflat. Omdat de flats op de nominatielijst staan om gesloopt te worden, zijn de appartementen niet in perfecte staat. Daarom helpt het Oekraïense gezin zelf mee om de woning zo snel mogelijk eigen te maken. “Het zijn niet de beste appartementen die we hebben, maar voor een langdurig verblijf, zijn de woningen zeker geschikt”, zegt bestuurder Janine Godderij van de woningcorporatie. “Doel is om dit weekend nog acht appartementen in gereedheid te brengen, zodat maandag zo’n veertig vluchtelingen ontvangen kunnen worden.”

Aangezien de woningcorporatie 36 appartementen beschikbaar wil stellen is er nog een hoop werk te verzetten. Vrijwilligers en medewerkers van de woningcorporatie steken hun handen uit de mouwen. “We zijn druk doende met kluswerkzaamheden als behangen, verven, het aansluiten van stopcontacten en vloeren leggen”, zegt buurtbouwer Robin Meij. “De steun van buitenaf is enorm. Dat geeft een hoop positieve energie om er extra voor te zorgen dat de appartementen snel gereed zijn.  Bovendien zijn alle klusspullen en meubels gedoneerd. Hartverwarmend.”

In de zogenoemde doorstroomlocatie Glanerbrook is plek voor 250 mensen, maar zijn nog steeds geen vluchtelingen aangekomen. Zodra in het MECC in Maastricht 75 procent van de capaciteit bezet, is worden de eerste vluchtelingen naar de sporthallen in Geleen gestuurd.