Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zijn weer in Sittard om de vestiging van de Aziatische mug te bestrijden. Vorig jaar zijn in die stad 373 tijgermuggen weggehaald uit verschillende wijken.

Brief
Bewoners uit Overhoven, de Baandert en Vrangendael kregen van de NVWA een brief met het verzoek inspecteurs van de dienst toegang te verlenen tot hun tuinen om die te controleren op aanwezigheid van de mug.  De dienst kan broedplaatsen verwijderen of bestrijden met een larvendodend middel. Vorig jaar zijn de meeste tijgermuggen gevonden in de wijk Overhoven.

Nieuw onderzoek
Na een nieuwe melding vorige maand is de NVWA afgelopen maandag weer gestart met een onderzoek in bovengenoemde wijken. Ook zijn de bewoners in de wijken weer per brief geïnformeerd. Tot nu toe werd er slechts één mug gevonden.

Ongewenst
De aanwezigheid van de Aziatische tijgermug is in Nederland ongewenst omdat de mug infectieziekten kan overdragen. De kans dat de vliegende insecten die tot nu toe in Sittard zijn aangetroffen virussen zoals knokkelkoorts kan overdragen is echter verwaarloosbaar klein, zegt een woordvoerster van de NVWA.

Ook het aantal muggen dat vorig jaar is bestreden is volgens haar niet schrikbarend hoog.