Dinsdagavond  3 januari 2023, vond in het Toon Hermans Theater in Sittard de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Sittard-Geleen plaats. Het was een goedbezochte bijeenkomst, met tussendoor een kort programma in de grote zaal.

Hier waren diverse optredens, alsook de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Hans Verheijen. Hieronder lees je de volledige nieuwjaarstoespraak van burgemeester Verheijen.

2020-2022

Lieve mensen,

Laat ik beginnen met u, mede namens het gemeentebestuur, een heel gezond en vredig 2023 toe te wensen. Ik hoop dat het voor u en uw naasten een prachtig jaar gaat worden. Een jaar waarin we omkijken naar elkaar, elkaar aandacht geven.
Ik hoop ook dat u zich vanavond welkom voelt in ons theater. Het Toon Hermans Theater. Wat fijn dat u er bent! Want wij hier met elkaar kunnen het verschil maken. En dat begint met “met elkaar in gesprek zijn, luisteren”.

Bijna drie jaar ben ik uw burgemeester en eigenlijk is het, vanwege de coronapandemie, pas vanaf mei afgelopen jaar dat ik mijn gemeente ten volle ervaar. Gewoon tussen de mensen kunnen staan, als Hans, dat is pas genieten! Mama’s Pride kreeg daardoor kleur, het Oktoberfeest of het Sint Rosa Festival; wat een warmte, wat een sfeer! Ik heb het krombroodrapen in Munstergeleen en Sittard meegemaakt. En die zinderende finale op de OLS in Meijel tussen twee schutterijen uit onze gemeente, Sint Willibrordus Obbicht en Sint Martinus Born…ongelooflijk.
We hebben in 2022 ook al even genoten van de vastelaovend in Sittard-Geleen, mijn eerste sleuteloverdracht bij de Flaarisse, de prachtige optocht in Sittard (die volgens omstanders toch echt bescheiden van opzet was) en de uitreiking van het Vastelaoveshart.
Muziek maken we graag in onze gemeente; in Kerkrade hebben we tijdens het Wereld Muziekconcours gezien dat Concordia Obbicht en Cecilia Grevenbicht van wereldklasse zijn.
Dit alles maakt mij geweldig trots burgemeester te mogen zijn van een gemeente met zoveel talent!

En wat hebben wij, mijn partner en ik, op een zwoele zomeravond, genoten van de openluchtopera in de Jardin d’Isabelle; ….ook dat is Sittard-Geleen.

2022 was niet alleen maar feest en plezier. In de week van de Russische inval in Oekraïne bezocht ik de op dat moment in onze gemeente woonachtige Oekraïners. Om ze een hart onder de riem te steken, sterkte te wensen in een onzekere toekomst die plotsklaps daar was voor hun familie en vrienden in het moederland.
Het deed mij enorm goed om te zien hoe vele gezinnen gastvrij onderdak boden aan Oekraïense vluchtelingen; hoe de gebruikers van sporthal Glanerbrook gedurende drie maanden ruimte maakten voor de crisis-noodopvang in onze gemeente. Hoe wij, met ruimhartige hulp van de woningcoöperatie, inmiddels bijna 500 Oekraïners opvangen.
Een meer dan warm gebaar naar een volk dat het zo te verduren heeft en uiteindelijk ook strijdt voor vrede en veiligheid in Europa.

Het meest intens droevig stemmend moment was zaterdag 4 juni. Na een dagenlange zoektocht in Zuid-Limburg, waar vele honderden mensen aan meewerkten, werd het lichaam van Gino gevonden. In Geleen, waar ook een verdachte werd aangehouden. Een gitzwarte en hartverscheurende dag voor familie en alle betrokkenen.

De brand op de dag voor Hemelvaart was voor de bewoners aan de Asterstraat op Lindenheuvel een traumatische ervaring; huizenhoge vlammen op nauwelijks enkele meters van hun achtergevels. Gelukkig kon de brandweer voorkomen dat de brand oversloeg op de woningen. Maar de verwoesting van schuren en tuinen maakte duidelijk hoe angstig de bewoners zich hebben gevoeld. De rondgang in de wijk in de daaropvolgende dagen maakte duidelijk dat wij als overheid steken hadden laten vallen. Dat de overdracht van brandbestrijding naar nazorg niet goed was verlopen.

De noodlottige brand aan de Rijksweg-Zuid in Sittard in de vroege ochtend van 11 december legde een compleet sportcomplex in as. Wat zie ik een veerkracht van eigenaar en ook huurders; volle inzet om zo snel mogelijk ergens anders tijdelijk verder te kunnen. En wat ik ook zie; we hebben geleerd van de brand bij de Asterstraat. Ook dat maakt mij trots!

Ik heb u in de voorbije minuten meegenomen naar droevige momenten, naar momenten van verwondering en trots. En ik heb heel veel niet kunnen benoemen. De uitzonderlijke ondernemers, groot en klein, die we in onze gemeente herbergen. De bourgondische sfeer. Het landschap en de natuur. Verschillende mooie sportmomenten, van lokaal tot zelfs internationaal niveau. Het feit dat we een economische grootmacht op nationaal niveau zijn door de grote internationale bedrijven die hier huizen, bedrijven op Chemelot die mondiaal voorop gaan in circulaire productie. Of de samensmelting van universitair-, HBO- en MBO-onderwijs in de succesvolle Brightlands Chemelot Campus-aanpak.

Sittard-Geleen beste mensen, is een stad om lief te hebben, om de naamgever van dit prachtige theater maar eens aan te halen.

Een mooie overdenker terwijl u geniet van het intermezzo hier op het podium; ik maak daarvoor graag plaats. Tot zo!

2023

Was het een schot in de roos lieve mensen? Ik hoop dat u vol verwondering hebt gekeken naar deze act.

Niet dat ik ons dit zo maar zie nadoen, maar veel is mogelijk als we het willen. Ben ik nu naïef optimistisch? Misschien, dat geef ik toe. Maar pessimisme, zwartkijken…. dat heeft nog niemand geholpen! Optimistisch de wereld inkijken, dat is wat ik ons allen toewens voor het nieuwe jaar.

Maar hoe moeilijk is het om optimistisch te zijn als basisbehoeften onbetaalbaar dreigen te worden. De voedselbanken in ons land overuren draaien. Mensen zich zorgen maken of ze de rekening voor gas en elektra nog wel kunnen betalen. Is het dan vreemd dat onvrede groeit in ons land?

De onzekere energieprijzen, inflatie en stijgende bouw- en grondstofprijzen en een steeds toenemende zorgvraag vraagt veel veerkracht van onze inwoners, ondernemers, verenigingen, maatschappelijke organisaties…. en van de gemeente zelf. Juist voor de inwoners die het zwaar te verduren hebben willen we er als gemeente zijn, al zijn onze financiële mogelijkheden beperkt.
Dit alles vraagt om grote inzet, met elkaar in gesprek blijven, luisteren naar elkaar en… om keuzes te maken!

Keuzes maken, dat vraag ik ook van de regering in Den Haag. Criminelen weten in onze gemeente hun belangen alsmaar uit te breiden. Vooral drugscriminaliteit groeit en groeit. Grof geld wordt verdiend, dat vervolgens wordt gebruikt om belangen te verwerven; in onroerend goed, in bedrijven, in de verhuur….
Als gemeente doen we wat we kunnen. Maar politie, openbaar ministerie en rechterlijke macht kunnen de toevloed aan zaken niet aan. Dit veelkoppig monster, dat ook in onze gemeente huist, moet de pas worden afgesneden; en dat kunnen we als gemeente niet alleen! Dus Den Haag; help Limburg, help ons! Misdaad mag niet lonen, nooit!

Lieve mensen, ik wil u graag oproepen om de lichtpuntjes van het leven te blijven zien en u daarop te focussen. Anderen blij maken is het tegengif voor negativiteit! Door meer stil te staan bij alles wat goed gaat, bij alles wat u kunt bereiken, versterkt u een beter geloof in uzelf.
Probeer dankbaar te zijn voor de dingen die u wél heeft, hoe moeilijk dat soms ook is, en wees trots op de dingen die u bereikt heeft. Of wat anderen hebben bereikt!
Zoals een vader die mij twee weken geleden vol trots het visitekaartje gaf van zijn dochter, zich daarbij verontschuldigend dat hij zo trots is op wat zij heeft bereikt. Prachtig toch! Die blijdschap, die trots op anderen.

En weet u op wie ìk in ieder geval trots ben? Op onze schutters in Born. Ze haalden d’n Um en de OLS naar onze gemeente. En nog zo’n mooi evenement waar we ons dit jaar op kunnen verheugen: het Nederlands kampioenschap Wielrennen. Het wordt een zomer om naar uit te kijken!

Als overheid zijn we er voor u, en niet andersom zoals ik af en toe hoor. Samen met u willen we de toekomst van onze gemeente vormgeven. En doen we dat al perfect? Nee! Het is een proces van leren, van fouten erkennen en onder ogen zien hoe het beter kan. En die beweging beste mensen, die zie ik! Daarmee krijgt het motto van onze toekomstvisie “Zo doen we dat in Sittard-Geleen!” meer en meer kleur.

En om in de sfeer van positiviteit te blijven, sluit ik graag af met een gedichtje van de naamgever van dit theater, Toon Hermans:

“Vandaag is de dag, hij komt maar één keer,
morgen dan is het vandaag al niet meer.
Niet zeuren, geniet van het leven, het mag,
maar doe het vandaag, want vandaag is de dag.”

Ik begon mijn toespraak met u een gezond en vredig 2023 toe te wensen. Ik voeg daar graag aan toe; een goed jaar SAMEN! Ben een beetje lief voor elkaar!
Burgemeester Hans Verheijen.