Wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen is gekozen tot voorzitter van de pijler Economie en Werk van de G40, het netwerk van veertig (middel)grote steden in Nederland.

Hij is daardoor ook lid geworden van het dagelijks bestuur van het G40 Stedennetwerk.

Voor Sittard-Geleen betekent de benoeming van Pieter Meekels (64) tot voorzitter van de pijler Economie en Werk dat de gemeente direct betrokken is bij het behartigen van de belangen van de steden richting kabinet, Eerste- en Tweede Kamer en ministeries.

Economie en Werk is naast Sociaal en Fysiek de derde zogenoemde pijler waar de G40 uit bestaat.

Naast belangenbehartiging is kennisuitwisseling met collega-steden ook een belangrijk onderdeel van de G40.

Pieter Meekels was al vice-voorzitter van de pijler Economie en Werk. Toen de voorzitterspost vrijkwam omdat Willemien Vreugdenhil stopte als wethouder (in Ede) heeft hij geen moment getwijfeld en zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap.

,,Interbestuurlijke en regionale samenwerking zijn punten waar ik de komende tijd veel aandacht aan wil besteden,” aldus Pieter Meekels.

Hij geeft aan dat sociaal ondernemerschap, smart cities (data en internet gebruiken om steden te besturen), een sterke keten van participatie, leren, werken en ondernemen, vitale binnensteden en human capital (investeren in mensen) ook onderwerpen zijn die de komende tijd in G40-verband aan de orde komen.

 

De 40 gemeenten van de G40 zijn: Alkmaar, Almelo, Almere, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerlen, Helmond, Hengelo, ’s-Hertogenbosch, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Oss, Roosendaal, Sittard-Geleen, Schiedam, Tilburg, Venlo, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle.