Het Historie huis van de Maasvallei (Streekmuseum Elsloo) vindt het van groot belang dat ook de recente geschiedenis in een boekwerk wordt vastgelegd. Het is daarom dat Guus Peters gevraagd werd dit samen te stellen.
In de periode tussen 1920 en 1940 worden de Staatsmijn Maurits in Geleen en de mijn Limbourg-Meuse in Eisden-Maasmechelen geopend. De daarbij behorende huisvesting van arbeiders en de aanleg van infrastructuur – zoals het Julianakanaal – zorgen voor een landschappelijke, economische, sociale en culturele omwenteling. De streek raakt als het ware in een stroomversnelling van ontwikkelingen en aanpassingen.
In deze periode wordt ook de basis gelegd van de huidige structuur van de Maasdorpen. Het boek beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen op onderdelen en het leven en grotendeels gebaseerd op de tientallen persoonlijke verhalen van de mensen die deze tijd bewust hebben meegemaakt. Hierbij is voor Elsloo gekozen. Niet alleen vanwege het beschikbare materiaal maar ook omdat dit dorp representatief wordt geacht voor de ontwikkelingen in alle dorpen in de Maasvallei tussen Geulle en Grevenbicht en aan de Belgische zijde van de Maas tussen Rekem en Stokkem.
De vormgeving is, net als bij het Catsop-boek, in de creatieve handen van Luc van Kan. Gezien de beperkte oplage van 400 exemplaren is het de verwachting dat het boek niet of nauwelijks in de vrije verkoop komt.
De verkoopprijs bedraagt € 35,00 exclusief verzendkosten, als u het boek thuis gestuurd wilt krijgen. Bij inschrijving dient u gelijk per iDeal te betalen. Na uw betaling krijgt u binnen 2 weken een voucher thuis bezorgd waarmee u in het 1e kwartaal van 2022 het boek in het Streekmuseum kunt afhalen. Natuurlijk kunt u de voucher ook als cadeaubon gebruiken. Het boek kan besteld worden via de website: www.streekmuseumelsloo.nl
LEADER Zuid-Limburg subsidieert bij het Historiehuis van de Maasvallei de inrichting van een kennis- en informatiecentrum over de Nederlands-Belgische Maasvallei. Het nieuwe boek is daar een wezenlijk onderdeel van, vandaar dat LEADER ook een financiële bijdrage aan het boek levert. Daarnaast kan de uitgever subsidies tegemoet zien van Nationaal Landschap Zuid-Limburg, Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, Provincie Limburg, Gemeente Stein, VSB Fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.