an overheid tot bedrijfsleven en van burgers tot scholieren. Iedereen kan bijdragen aan een duurzamere wereld. Van 31 oktober tot en met 6 november 2022 staan we hier éxtra bij stil tijdens de Nationale Klimaatweek.

Door heel het land worden allerlei activiteiten georganiseerd in het teken van het klimaat. Ook binnen de gemeente Sittard-Geleen zetten inwoners, ondernemers en organisaties zich in voor dit belangrijke thema. Op deze pagina staan alle activiteiten op een rijtje.

Wil je meer weten over het thema duurzaamheid en wat de gemeente voor jou kan betekenen? Bekijk dan onze duurzaamheidspagina.

Energielessen op basisscholen

Tijdens de Nationale Klimaatweek start stichting De Rollen met het geven van energielessen op basisscholen binnen onze gemeente. Op deze manier maakt de stichting kinderen op jonge leeftijd bewust van het belang van energiebesparing.

Stichting De Rollen

De Rollen is een kleinschalige stichting voor milieu- en natuureducatie in Born. Sinds 2003 ondersteunt De Rollen scholen bij lessen over allerlei thema’s rondom de natuur en het milieu. Naast scholen gaat De Rollen ook met hun passie en ervaring de buurten in. Ze zijn er namelijk van overtuigd dat iedereen in kleine stapjes kan én wil bijdragen aan een betere wereld. Bekijk de website van De Rollen.

Meer leren over het klimaat

Bibliotheek De Domijnen heeft speciaal voor deze week een aantal boeken over het klimaat uitgekozen om te komen lezen. Zo leer je meer over het klimaat. Deze boeken kun je vinden op de locatie Ligne in Sittard.

Op bezoek bij een enthousiaste inwoner

Rudy Klaassen heeft van zijn passie zijn werk gemaakt. Als enthousiaste inwoner van onze gemeente zet Rudy zich in om woon- en werkomgeving te verduurzamen. Het doel: de omgeving aangenamer, groener en meer circulair maken. Op woensdag 2 november tussen 12.00 en 16.00 uur kun je bij Rudy thuis zien hoe hij zijn eigen woning heeft verduurzaamd. Laat je inspireren en bekijk hoe je jouw huis en tuin duurzaam, groen en ‘waterklaar’ kunt maken.

Adres: Debijestraat 3, 6164 BE Geleen.

Ruil jouw plantjes of stekjes

In Nederland, en ook in onze gemeente, zien we steeds meer plantenbiebs. Dit zijn plekken waar je langs kunt gaan om planten en stekjes te ruilen met andere plantenliefhebbers. Zo geef je jouw plant een nieuw thuis of haal je zelf een nieuwe aanwinst in huis. Bekijk hieronder de adressen van een aantal plantenbiebs binnen onze gemeente:

Tips voor het besparen van energie

De Zuidkamer in Geleen staat klaar voor inwoners van Geleen-Zuid en De Kluis. Je kunt bij hen terecht voor allerlei vragen. Bijvoorbeeld met vragen over woningbouw, natuurontwikkeling of het aanvragen van een uitkering. Op donderdag 3 november tussen 10.00 en 13.00 uur zijn wij aanwezig in De Zuidkamer. Wij helpen jou graag verder met vragen over energiebesparing, verduurzaming of hulp bij geldzorgen.

Adres: Zuidhof 26, 6164 BA Geleen.

Informatiemarkt voor huurders

Stichting Huurdersbelangen Limbricht organiseert op zaterdag 5 november tussen 10.00 en 14.00 uur een informatiemarkt voor huurders. Op deze markt leer je onder andere hoe je makkelijk energie en geld kunt besparen als huurder.

Adres: Bachstraat 51, 6137 RX Sittard (Zalencentrum ‘’De Oase’’).

Op bezoek bij een pluktuin

Heb je groene vingers? In de pluktuin van Marina Poussart van stichting Hekjefruit kun je op zaterdag 5 november terecht tussen 11.00 en 14.00 uur. Deze middag kun je ook meehelpen in de tuin.

Adres: Pluktuin Marina Poussart bij Luxemburghof/Straatsburglaan (Europapark).

Online informatieavonden voor inwoners

Liever vanuit thuis leren over verduurzamen? Het Regionaal Energieloket organiseert de komende weken verschillende online informatieavonden over het verduurzamen van je woning en het verlagen van je energierekening. De eerste informatieavond start tijdens de Nationale Klimaatweek.

Meld je aan voor de informatieavonden van het Regionaal Energieloket.

Duurzaamheid in het leven van alledag

Een duurzame levensstijl hoeft niet moeilijk te zijn. Vaak is het een kwestie van kiezen. De duurzame winkel genaamd Cayboo in Sittard helpt jou graag op weg met deze keuze. Bij Cayboo vind je allerlei producten gemaakt van bamboe en andere duurzame grondstoffen. Van kleding en horloges tot handige producten voor in huis. Breng een bezoek aan de winkel of ga naar de webshop.

Adres: Steenweg 7, 6131 BB Sittard.

Van niets, iets maken

CO2 verminderen en duurzaam je eigen groenten verbouwen? De 270 leden van Volkstuinvereniging Sittard zijn hier al ruim 40 jaar heel gemotiveerd mee bezig. Dit doen zij op elf verschillende plekken in én rondom de stad. Wil jij ook leren om van ‘niets, iets te maken’ Bekijk dan de website van Volkstuinvereniging Sittard.