Naast de Aziatische tijgermug is er nu in Sittard ook de Aziatische bosmug aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een brief aan de inwoners van de wijk Overhoven in die stad.

Ernstige stoornissen
De Aziatische bosmug kan zowel het Zika als het Usutu virus overdragen. Een Usutu-virusinfectie bij mensen kan milde ziektes tot ernstige neurologische stoornissen veroorzaken. De mug werd in 2013 voor het eerst ontdekt in Lelystad, daar heeft zich een permanente populatie gevestigd. De overheid bestrijdt exotische muggen in Nederland omdat ze dus gevaarlijke ziekten kunnen overbrengen.

Onduidelijkheid vindplaatsen
De NVWA doet sinds vorig jaar onderzoek naar de Aziatische tijgemug die, na een melding, werd aangetroffen in Sittard. De tijgermug blijkt in 2020 vijftien keer en in 2021 negen keer te zijn aangetroffen in, volgens de NVWA, de wijk Overhoven. En dat laatste zorgt voor nogal wat onduidelijkheid over de exacte vindplaats omdat die wijk volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bestaat uit de buurten Industrieterrein Noord, de omgeving Schwienswei, Overhoven, de Baandert, Broeksittard, Stadbroek, de Vrangendael en Kemperkoul.

De plaatsen waar de muggen zijn gevonden liggen zeer waarschijnlijk in de buurten Vrangendael en de Baandert maar de NVWA kan of wil dit niet bevestigen. Volgens de brief van de NVWA is het bestrijdingsgebied dit jaar uitgebreid omdat er diverse exemplaren van de tijgermug zijn gevonden maar het totaal aantal aangetroffen exemplaren is dus gedaald.

Opnieuw controles volgend jaar
De controles werden dit jaar uitgevoerd door twee NVWA medewerkers, in ieder geval in de buurten Baandert en Vrangendael. De bewoners uit deze buurten zijn  tussen juni en oktober drie keer bezocht om hun tuinen te controleren op de mug, larven van de mug of mogelijke broedplaatsen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft in de brief ook al aangekondigd volgend jaar verder te gaan met controles en nabehandelingen.

Exotische muggen komen voornamelijk via internationaal transport van onder andere banden, of via reizigers ons land binnen.

foto’s NVWA