Carnavalsdinsdagavond staat de binnenstad weer in het teken van het ‘Maske Begrave’. Dit als ultiem signaal dat de vastelaovend voorbij is. De ceremonie, wordt dit jaar voor de 47e keer georganiseerd door de Mander en Zitterd Same, op en rond de historische Markt.

 

Voor een waardig afscheid verwachten wij dan ook alle vastelaovesgekke en vrienden van het Zittesj Maske op carnavalsdinsdagavond om 21.11 uur voor de Kroon op de Markt. Met een korte plechtigheid wordt het Maske, dat sinds 11 november aan ‘het balkon’ op de Markt hangt, afgenomen door de Marotte, De Mander en Zitterd Same. Aansluitend trekt een treurende menigte in een stoet, met het Maske begeleid door fakkels, naar het Kloosterplein.

 

De daaropvolgende ceremonie is kolderiek en hartverscheurend tegelijk. Na een carnavaleske buut wordt de carnavalsvlag gestreken en wordt het Maske onder tromgeroffel en massaal ‘geböök’ begraven. Na elf saluutschoten,  een minuut stilte – het moeilijkste deel van de ceremonie – blazen trompettisten een laatste serenade over de stad en klinkt uit honderden schorre kelen nog één keer de hymne ‘Zitterd Allein’. De organiserende clubs bestellen op hun beurt het Maske ter aarde. Hiervoor is bij het standbeeld van Jochem Erens een gedenkplaat geplaatst waaronder het Maske buiten het carnavalsseizoen komt te rusten

 

Om het afscheid  draaglijker te maken, worden alle deelnemers aan het Maske Begrave na afloop uitgenodigd voor ein lètste glaas beier Tapperie De Gats op de Markt.