Op 14 augustus hebben duizenden vrijwilligers in heel Limburg zich ingezet om de oevers van de Maas en haar zijrivieren een dag afvalvrij te maken.

Door de overstromingen en de kracht van het water was er heel veel afval meegesleurd. Van pallets tot koelkasten en van autobanden tot tuinmeubilair.

De vrijwilligers van zowel binnen als buiten Limburg hebben hun mouwen opgestroopt en zijn deze grote klus aangegaan. Samen hebben ze zo’n 100 tot 150 bouwcontainers aan afval verzameld.

Afgelopen jaar is Maas Cleanup een groot samenwerkingsverband geworden van Limburgse bedrijven èn maatschappelijke organisaties, die zich samen inzetten voor een schone Maas.

Daarom kon er snel daadkrachtig gereageerd worden op de gigantische hoeveelheid afval die is achtergebleven na de overstromingen.

Als dit blijft liggen, komt er een volgende natuurramp aan.

De volgende actiedag is 18 september.

Tevens roept de organisatie mensen op de petitie te tekenen om hiermee de rechten van de Maas beter te regelen en te verankeren. Deze petitie wordt na de volgende Maas Cleanup Day aangeboden aan de Tweede Kamer. De petitie is te vinden: maascleanup.nl/actie/petitie/