Lou Vrencken uit Grevenbicht sleepte op 31 januari jl. de AMT Autotechniek AMT Award in de wacht. Door deze prestatie mag hij zich ‘Beste autotechnicus van de toekomst 2022-2023’ noemen.

Het is 31 januari, half 7 ‘s avonds. De openingsdag van vakbeurs Auto Prof. Voor het centrale Demoplein staan honderden mensen. Docenten, werkgevers, ouders, sponsors, medestudenten en natuurlijk beursbezoekers. Op het podium trapt Annemarie Brüning af: “Aan een maandenlange strijd, waaraan meer dan 3.500 auto- en bedrijfsautotechnici hebben deelgenomen komt vanavond een einde.”

Lou was op de Autoprof 2023 in Gorinchem de winnaar van de Autotechnicus van de toekomst. Vakmensen uit de Auto en Garagewereld weten dat deze topcompetitie, die is georganiseerd door technisch vakblad AMT (voorheen Auto en Motor Techniek) en ondersteund door de ATC (Vereniging van Automobieltechnici voor NL en BE) alleen voor toppers haalbaar is. Het is een competitie die zowel theorie als praktijk in diverse rondes afloopt met steeds alleen de besten die doorgaan.

Waarom is Lou zo goed ? Hij is 19 jaar, komt uit Beeg en heeft de techniek met de paplepel binnen gekregen van zijn ouders Paul en Josianne Vrencken van Vakgarage Vrencken Grevenbicht. Naast praktijk volgt hij uiteraard scholing en pluist naast internet ook het vakblad uit. Hij werkt nu bij zijn ouders in het bedrijf.

En hij komt uit Beeg, een bakermat voor talent op diverse gebieden. Met 2 harmonieën en 2 schutterijen die allen op het hoogste amateurniveau presteren is het regelmatig prijs in het dorp van 3000 inwoners tussen Maas en Julianakanaal onder de gemeente Sittard-Geleen. Ook op sportgebied zijn er BB’ers zoals volleyballer Rob Bontje. En er komen top ondernemers en bestuurders vandaan. Schrijver dezes Hub Veders ontmoette als landelijk voorzitter van een auto-afdeling in het landelijke Bovag hoofdbestuur (toen meer dan 10000 bedrijfsleden in de mobiliteit) als medebestuurslid Roger Keijbeck van de autorijscholen. Beiden met Beegter wortels. Voor beiden een verrassing.

Moeder Josianne dan ? Onderschat die niet, want op dezelfde Autoprof in Gorinchem won zij op de ATC stand waar een kennisquiz was om op een tafel liggende 12 stuks auto en motor onderdelen te benoemen en als je het wist extra punten te vergaren als je kon zeggen van welk merk voertuig ze waren. Per onderdeel 1 punt en als je het merk goed had 1 punt extra. Josianne werd 1e met 17 punten, net voor een ANWB-man die 16 punten haalde. Zij weet dus ook waar ze het over heeft met af en toe een hint wellicht.