Bij gelegenheid van de openmonumentendagen is vanaf 12 september op verschillende plekken in Sittard-Geleen een gratis monumentenboekje af te halen dat de plaatselijke werkgroep heeft samengesteld rondom het landelijk thema: ‘Leermonumenten’.

Liefst veertig onderwijspanden/instellingen binnen de gemeente zijn beschreven en geïllustreerd met oude en soms unieke prentbriefkaarten, foto’s en bouwtekeningen.

Wellicht heeft u ook een van deze onderwijsinstellingen bezocht.

Het comité Open Monumentendag Sittard-Geleen-Born hoopt dat vele inwoners dit weekend op pad gaan om de oude situatie, weergegeven in het boekje, te vergelijken met de huidige situatie.

Het hierdoor verkregen beter zicht op de bouwkundige ontwikkeling leidt naar verwachting tot een grotere waardering voor monumentale panden.

Een van de doelstellingen van de werkgroep.

Een aantal bijzondere monumenten en panden is dit weekend te bezoeken zoals de voormalige mavo’s Nic. Beckers en het Land van Gulick in Sittard.

In Sittard kunt u ook de monumentale kerken van de binnenstad bezoeken, het pas heropende fort Sanderbout en een tuinfeest bijwonen bij Agnetenberg.

Traditiegetrouw opent ook het oude Salviuskerkje in Limbricht zijn deuren tijdens de openmonumentendagen.

In het kerkje is speciale aandacht voor de grote Limbrichtse onderwijsman pastoor Page.

In Geleen kunt u in de oude Augustinusschool aan de Jupiterstraat, het verenigingsgebouw van de heemkunde vereniging, de tentoonstelling ‘Kolen en granaten 1940-1944’ bezoeken.

En in Oud Geleen stelt het echtpaar Schenk-Hermans u in de gelegenheid een kijkje te nemen in het monumentale geboortehuis van de bekende streekhistoricus Professor Schrijnemakers (1917-2015).

Voor de juiste openingstijden en de afhaaladressen voor het boekje zie de webpagina www.vvvsittard-geleen/omd.