Zaterdag 13 augustus, 10:30 uur, Kroetwusjwandeling met IVN Spau-Beek.

NIEUWE ROUTE vertrek Anna-kapel Spaubeek via het veld richting Sweikhuizen en door Stammenderbos terug.
Duur wandeling ongeveer 90 minuten, 5 km., gevolgd door bloembinden bij de Kapel ong. 60 minuten.

Een oud gebruik dat wij als IVN graag in ere houden in de zomer, is het maken en laten zegenen van een boeket met veldkruiden oftewel de ‘Kroetwusj’, op het feest van Maria Hemelvaart 15 augustus.
Echter zelfs als het veldboeket niet wordt gezegend maken we weer een mooie IVN-wandeling, waarin we de 7 kruiden waaruit dit boeket traditioneel hoort te bestaan zelf verzamelen en vervolgens gaan binden tot een mooi boeket. Dit kan dan mee naar huis als decoratie of, zoals vroeger, als bescherming tegen allerlei soorten onheil. Bovendien maken we ook altijd een 30-tal extra Kroetwusjen die we aan pastoor va Spaubeek geven om in de H. Mis van Maria Hemelvaart weg te geven aan mensen die niet mee kunnen wandelen.
In een Kroetwusj horen te zitten, twee broodgraan soorten, bijvoorbeeld tarwe en rogge, zodat we geen honger lijden. Twee kruiden die een geneeskrachtige werking hebben, bijvoorbeeld Duizendblad en Boerenwormkruid en twee kruiden die het slecht weer en andere onheil zouden weren, Alsem en Koninginnekruid. Als zevende hoort er walnootblad bij te zitten, want men zegt, daar slaat nooit de bliksem in.

Tijdens de wandeling moeten we kijken wat we vinden, het maaibeleid van de gemeente is niet altijd gunstig. Er wordt toelichting gegeven op het ontstaan van de traditie en de betekenis en werking van de 7 kruiden. Een lint met lengte van 7 duim waarmee de wusj gebonden moet worden kan men zelf meenemen. Wij voorzien u ook van bindmateriaal.
Aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis, doneren mag.

Deelname aan alle activiteiten geschiedt op eigen risico
Geschikt voor oudere kinderen. Als het warm is drinken en snackje meenemen, er wordt onderweg niet bij horeca gepauzeerd.

Vertrekpunt St. Anna Kapel, Oude Kerk 8, Spaubeek 10:30 uur.
Contactpersoon: Petra Driessen 06-27834315