De kosten om voormalig zorgcentrum De Baenje in Sittard om te bouwen tot noodopvang voor slachtoffers van de wateroverlast zijn te verwaarlozen.

Zelf veel gedaan
Dat zegt Mayke Timmermans van ZOwonen. Door een gebrek aan belangstelling heeft de woningcorporatie vorige week besloten de noodopvang weer te sluiten. ZOwonen had de laatste weken 18 kamers in De Baenje opgeknapt om eventueel mensen op te vangen die na de recente wateroverlast hun huis moesten verlaten. “We hebben veel zelf gedaan. De vertrekken schoongemaakt en gepoetst en daar waar nodig van een likje verf voorzien”, aldus Timmermans.

Twee geïnteresserden
Na overleg met de getroffen gemeenten stelde ZOwonen na de wateroverlast maximaal 80 verblijven beschikbaar waarvan er vorige week dus 18 gereed waren voor bewoning. De animo bleek echter niet groot: twee slachtoffers meldden zich maar slechts één persoon is daadwerkelijk in De Baenje gaan wonen. “De mevrouw die vorige week introk hebben we intussen al een woning in het Odapark in Sittard aan kunnen bieden en die heeft ze geaccepteerd. Ze gaat binnenkort verhuizen”.

Slopen heeft voorkeur
In het voormalig zorgcentrum wonen nu nog enkele studenten via Ad Hoc, in het kader van de antikraakwet. In november of december wordt besloten of De Baenje wordt gesloopt of gerenoveerd. Sloop heeft volgens Timmermans de voorkeur. ZOwonen heeft op die plek plannen voor een nieuw en groter zorgcentrum dat na oplevering aan Zuyderland verhuurd wordt.

Niet teleurgesteld
“We zijn niet teleurgesteld in het gebrek aan belangstelling voor onze opvang. We zijn blij dat de wateroverlastslachtoffers blijkbaar allemaal een veilig alternatief onderkomen hebben gevonden.”

Kijk hieronder naar een reportage over de noodopvang van 5 augustus.