Gedupeerde ouders/toeslagpartners van de kinderopvang toeslagaffaire waarvan de pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022 eindigt, ontvangen op 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst waarin zij daarover worden geïnformeerd.

In deze brief worden deze ouders/toeslagpartners gevraagd om vanaf 5 januari 2022 hun openstaande private schulden en achterstallige betalingen in te dienen bij het online loket private schulden van SBN. Dit zijn schulden bij organisaties die geen overheid zijn. Dit zijn bijvoorbeeld schulden die je bij een postorderbedrijf als Bol.com hebt of een niet betaalde tandartsrekening dan wel een huurachterstand bij een verhuurder.

Waar kun je je private schulden indienen?

Ga naar www.sbn.nl/ om vanaf 5 januari 2022 jouw private schulden online in te dienen. Vind je het echter lastig om jouw private schulden online in te vullen? Dan is het vanaf 5 januari 2022 ook mogelijk om een private schuldenlijstformulier te downloaden via de website van SBN, zodat je de schuldenlijst per post kunt indienen.

Het is erg belangrijk dat wanneer jouw moratorium op 12 februari 2022 eindigt je dan jouw private schulden vóór die datum indient bij SBN. Als jouw private schulden namelijk niet tijdig door je worden ingediend, dan kan het gebeuren dat schuldeisers (opnieuw) jouw openstaande schulden gaan invorderen.

Wat kun je als gedupeerde ouder doen?

Je kunt alvast beginnen met het verzamelen van alle documentatie van jouw openstaande private schulden en achterstallige betalingen. Op deze manier kun je vanaf 5 januari 2022 jouw private schuldenlijst zo spoedig mogelijk indienen. Documentatie die je bijvoorbeeld alvast kunt verzamelen zijn facturen of factuurnummers, bonnetjes of aanmaningen.

Hulp nodig of meer weten?

Je kunt ondersteuning krijgen bij:

Je kunt voor ondersteuning contact opnemen met het serviceteam van SBN of met gemeente Stein via 046 435 93 93.

Tenslotte kun je de antwoorden op veel gestelde vragen over de private schulden aanpak ook nalezen op de website van de Belastingdienst/Toeslagen