Op 15 oktober vindt de Internationale Dag van de Witte Stok plaats.  Op deze dag vragen slechtziende en blinde mensen aandacht voor een veilige verkeersdeelname. In de gemeenten Heerlen, Sittard-Geleen en Roermond worden speciale ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegels geplaatst op de stations, om aandacht te vragen voor obstakelvrije geleidelijnen.

Houd de lijn vrij en geef voorrang aan de witte stok

Mensen die slechtziend of blind zijn willen graag veilig over straat. Daarom is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Want mensen met een visuele beperking volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Maar omdat veel mensen niet weten waar de lijnen voor dienen, staan er vaak obstakels op. Van tassen en fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat leidt tot lastige en zelfs gevaarlijke situaties. De blauwe ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel attendeert weggebruikers op het vrijhouden van geleidelijnen. Hoe meer mensen de lijnen vrijhouden, hoe veiliger ook mensen met een visuele beperking over straat kunnen.

Railtrip

Het plaatsen van de stoeptegels op 15 oktober wordt georganiseerd door Koninklijke Visio en de Oogvereniging in samenwerking met de gemeenten Heerlen, Sittard-Geleen en Roermond. Ervaringsdeskundigen en medewerkers van deze organisaties reizen per trein van station Heerlen naar station Sittard en eindigen op station Roermond. Op elk (bus-)station plaatsen zij, samen met de wethouder en ambassadeurs inclusie van de betreffende gemeente, een stoeptegel. Iedereen is welkom bij deze actie. Stap vervolgens bij de ervaringsdeskundigen in de treincoupé en reis mee. Onderweg gaat het gesprek over de reiservaringen van slechtziende en blinde mensen. Ook kunnen reizigers door middel van simulatiebrillen zelf ervaren hoe het is om te reizen met een visuele beperking.

 Programma

Kijk voor meer informatie over de campagnes op stopvoordewittestok.nl en houddelijnvrij.nl

Bij Koninklijke Visio kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. Meer informatie over het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen is te vinden op www.visio.org.

Oogvereniging Nederland is een belangenvereniging van blinde en slechtziende mensen. In vrijwel elke provincie zijn onze leden actief met de organisatie van lotgenotencontacten en activiteiten voor mensen met een visuele beperking. Op de website www.oogvereniging.nl beantwoorden we veel gestelde vragen over oogaandoeningen en over het leven en werken met een visuele beperking.