De historische grachten in de Oostelijke Schootsvelden in Sittard zijn weer gevuld met water. Hiermee komt er een einde aan een project dat gericht was op het zichtbaar maken en herinrichten van de vestingwerken in de binnenstad van Sittard.

Andries Houtakkers: “Het doel van dit project was het versterken van het historisch karakter van de binnenstad van Sittard. Met de afronding ervan vervullen we een onderdeel van onze ambitie om van de Sittardse binnenstad een vitaal en krachtig ontmoetingscentrum met een optimale mix van wonen, werken, winkelen, studeren en recreëren te zijn. Het historisch karakter van het centrum van Sittard is een steeds belangrijkere troef geworden en dat blijft ook zo in de toekomst”. 
 
Het project startte begin 2017. In de eerste twee jaar werden de Oostelijke Schootsvelden tussen de Paardestraat en Putstraat opnieuw ingericht, waarbij de tuinen werden ontdaan van de oude tuinhuisjes, waarin zich asbest bevond, en werden nieuwe tuinhuisjes en kassen geplaatst. Tevens werden nieuwe fiets- en wandelpaden aangelegd. De afgelopen periode lag de focus op de grachten in de Oostelijke Schootsvelden. Ze werden een meter diep uitgegraven en een leiding werd vanuit de vijver achter Fort Picard aangelegd om de grachten van water te voorzien. In de zomer van 2019 startte fase 2, de aanleg van de buitengracht en dubbele gracht.

Naast het vullen van de grachten, dienen deze nu ook als wateropvangbekken bij hevige regenval. Tijdens de werkzaamheden werden bijzondere archeologische vondsten gedaan, zoals een bastion, delen van de stadspoort, een rondeel en een zeer oude greppel.

Bron en foto: gemeente Sittard-Geleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *