Elke donderdagochtend om 11.30 uur zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

De stad Maaseik krijgt er een nieuwe attractie bij in de vorm van de grootste speeltuin van Vlaanderen. Tenminste, dat stellen de eigenaars. De speeltuin zal een oppervlakte van 16.000 vierkante meter krijgen. De opening is voorzien in april. Het nieuwe kinderpretpark zal Beverland gaan heten, en is gelegen in de voormalige ijshal van Maaseik. Overigens konden we de afgelopen tijd meer nieuwigheden over Maaseik melden, zoals een nieuwe bibliotheek en de renovatie van het cultureel centrum.

Het Luxemburgse Esch-sur-Alzette is dit jaar Europese culturele hoofdstad. Esch-sur-Alzette is dat niet alleen, maar moet de eer delen met Novi Sad in Servië en Kaunas in Litouwen. De Vlaamse omroep VRT stelt zich daarbij de vraag of er wel veel mensen zijn die de stad kennen en wat ze te bieden heeft. Esch is in elk geval de op een na grootste stad van Luxemburg. Er vinden dit jaar en in de Franse grensregio een heel pak activiteiten plaats. De deels digitale opening trok zo’n 32.000 bezoekers.

Vorige week maakten we nog melding van de doortocht van een uit Belgisch-Limburg afkomstige wolf in de buurt van Aken. Inmiddels heeft de Waalse overheid laten weten dat het dier verder Duitsland is ingetrokken, richting de deelstaat Rheinland-Pfalz. De wolf is een van de nakomelingen van het koppel August en Noëlla, en is op zoek naar een eigen territorium. Dat zal in elk geval niet de Hoge Venen en omgeving zijn. Daar zit namelijk al een ander wolvenroedel, dus die plek is al vergeven.

Het had niet veel gescheeld of het personage Eva van Dongen uit Flikken Maastricht had een Limburgs accent gehad. Dat blijkt uit een podcast over de serie. De door actrice Angela Schijf gespeelde Eva is in de serie namelijk in Limburg geboren, en in de eerste afleveringen acteerde ze dan ook met een Limburgs accent. Na enkele dagen greep de producer echter in. Eva was namelijk het enige personage met Limburgs accent en daarmee zou ze in de serie teveel uit de, jawel… toon vallen.

Zaterdag 19 maart staat in Sittard en omgeving bekend als de dag van de Sint Joep-jaarmarkt, maar op die dag wordt er in Maastricht ook een interactief debat gehouden over de vraag: Wordt het tijd dat EU-burgers die wonen en werken in een ander EU-land volledig kiesrecht krijgen? Het debat is een onderdeel van de Conferentie over de Toekomst van Europa waar EU-burgers hun ideeën kunnen delen over verschillende thema’s. Aanmelden kan tot 5 maart via g.essers@planet.nl