Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio een aantal opvallende euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact.

De watersnoodramp die afgelopen jaar niet alleen Zuid-Limburg, maar vooral ook Belgische en Duitse gebieden trof en daar zeker zo’n 220 dodelijke slachtoffers maakte, wordt dezer dagen uitgebreid herdacht. De herstelwerkzaamheden in de regio zijn overigens nog steeds volop gaande.

In Valkenburg aan de Geul gebruikt men de eerste verjaardag van de watersnoodramp dan weer voor de realisatie van een tijdelijke tentoonstelling.Die vindt plaats in Museum Valkenburg, en wel van woensdag 13 tot en met zondag 17 juli. Er is ook een speciale wandeling uitgezet.

Wie deze zomer de Belgische trein neemt van Maastricht naar Luik, moet niet vreemd opkijken mocht men daar conducteurs met een bermuda aantreffen. Het betreft een experiment op verzoek van medewerkers. Aan het einde van de zomer wordt de maatregel geëvalueerd.

De Duitsers openen een klimaatcafé op 700 meter boven zeeniveau, in het weerpark Donnerwetter.de in de Duitse Eifel, en dat ligt op de hoogste berg van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. U kunt behalve wat drinken ook kennismaken met het heden en verleden van ons klimaat.

 

Komt er binnenkort een >Belgisch-Nederlands natuurpark? Zeven gemeenten werken in ieder geval grensoverschrijdend samen om een dergelijk natuurpark realiseren. Het gaat om gemeenten uit Nederland, Vlaanderen en Wallonië, daaronder Plombières en Eijsden-Margraten

Grenswerkers die niet meer makkelijk kunnen thuiswerken als gevolg van diverse fiscale regelingen kunnen aankloppen bij een speciaal meldpunt, weet omroep L1. De vakbond FNV heeft maandag het >meldpunt ‘Grensthuiswerk’ geopend. Door corona wijzigden de regels een paar maal.

 

verkeerscamera’s flitsen namelijk voortaan stipt vanaf 129 kilometer per uur op alle laamse snelwegen. Eind augustus zal dat op alle Belgische snelwegen het geval zijn, dus ook die aan Waalse zijde. Dat moet de verkeersveiligheid ten goede komen, schrijft de gratis krant De Zondag.

Vlaanderen organiseert over twee jaar, in 2024 het EK wielrennen. De Belgisch-Limburgse gemeenten Heusden-Zolder en Hasselt doen dan dienst als start- en aankomstplaatsen. Dat heeft de Europese wielerbond bekend gemaakt. De strijd wordt gehouden van 11 tot 15 september.

Vorige week stierf hij op 85-jarige leeftijd, de Duitse Eifelkrimischrijver Jacques Berndorf, die in werkelijkheid Michael Preute heette. Hij kwam uit het Ruhrgebied, maar schreef dertig jaar lang krimi’s over de Eifel. Zijn boeken behaalden miljoenenoplage en zette de streek mee op de kaart.

Scholen in de beide Limburgen mogen alvast warmdraaien, want nu de coronaellende tot op zekere hoogte achter de rug lijkt, wordt het tijd voor een poëziewedstrijd over het thema “De Maas”, en die staat op stapel voor komend schooljaar.  Meer info is te vinden via: www.maasgedichten.eu