Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

 

Steeds meer landen azen op een plekje op de Formule 1-kalender en dus wordt het voor bestaande circuits steeds moeilijker om zich te handhaven. Momenteel duiken er diverse berichten op dat het circuit van Spa-Francorchamps na dit seizoen niet langer op de lijst van Formule-1-circuits staat. Er zou nog geen contract getekend zijn. Volgens ingewijden bestaat de kans dat het Waalse circuit in de toekomst in een poule komt, waarbij er niet elk jaar een Formule 1-race wordt gehouden, maar bij toerbeurt met andere omlopen.

 

Toeristische organisatie Visit Zuid-Limburg heeft in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijf religieuze erfgoed locaties in Zuid-Limburg ontsloten middels 360-graden- en audiotours. Het gaat daarbij om Abdij Rolduc in Kerkrade, de Basiliek van Meerssen, de Kluis op de Schaesberg, het Clemensdomein in Merkelbeek en de Cunibertuskerk in Wahlwiller. Met de 360-gradentours is het altijd mogelijk om met de eigen smartphone een kijkje binnen het gebouw te nemen, ook wanneer de deuren gesloten zijn.

 

Het Forschungszentrum Jülich bij Aken wordt de locatie van de eerste Europese exascalecomputer. De supercomputer zou de eerste in Europa zijn die de limiet van één biljoen rekenkundige bewerkingen per seconde overschrijdt. Daarmee is het apparaat krachtiger dan vijf miljoen moderne notebooks of pc’s samen. De rekenmachine is bedoeld om urgente wetenschappelijke vragen te helpen oplossen, zoals klimaatverandering, bestrijding van pandemieën of duurzame energieproductie, en kost een half miljard euro.

 

Deze zomer wil Ostbelgien vooral natuurliefhebbers aan zich binden. Zoiets heb je als toeristische organisatie natuurlijk niet helemaal in de hand, immers het weer doet ook wel iets, net als corona. En laat corona er volgens de toeristische organisatie van de Duitstalige Belgen er net voor gezorgd hebben dat mensen zich meer bewust zijn geworden van de kwaliteiten van de eigen regio. En die moet je natuurlijk benutten. Op dat vlak denken ze voor en achter de Hoge Venen genoeg natuurwaarden in handen te hebben.

 

Vorige week berichtten we in deze rubriek over het feit dat diverse gemeenten in de provincie Luik opkomen voor de Waalse streektaal. En dat opkomen voor het dialect doen ze ook in Neeroeteren-Maaseik, waar een project is gelanceerd onder de noemer “Neeroterse Kal”. Maar de vraag is of dit soort projecten het dialect voor uitsterven kunnen behoeden? Volgens professor en taalkundige Rik Vosters uit Maaseik lukt dat niet. Hij toonde zich bij het Belgische TV-Limburg nogal sceptisch over de toekomst van het dialect.