Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

Afgelopen weekeinde is de Ecovallei Vossenberg officieel geopend, dat is een 60 meter lange brugconstructie tussen Opoeteren en Dilsen. De verbinding moet ervoor zorgen dat niet alleen fietsers, maar ook heel wat diersoorten kunnen via het bouwwerk veilig oversteken. En dat het plaatselijke ecosysteem er wel bij vaart, werd meteen duidelijk aldus het Belgische TV-Limburg. De twee aanwezige Limburgse ministers, Lydia Peeters en Zuhal Demir stoten namelijk meteen op een slang.

Om overlast van everzwijnen in woonwijken aan te pakken, overweegt de Vlaamse overheid de dieren in Belgisch Limburg af te schieten met pijl en boog. Dat zou veiliger zijn en geeft minder geluidsoverlast. Everzwijnen duiken de laatste jaren steeds vaker op in woonwijken, vooral in een stad als Genk met veel natuur tussen de bebouwing. Door toenemende recreatie, jacht en verkeer in buitengebieden zoeken zwijnen voedsel tussen huizen, waar ze ook meer rust denken te vinden.

De drie GrensInfoPunten in Mönchengladbach, Aachen-Eurode en Maastricht hebben maandag in het Stadhuis in Maastricht een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Daarmee willen ze de dienstverlening aan werkgevers en grenspendelaars in Nederland, België en Duitsland versterken. De coronaperiode heeft een flinke stijging laten zien wat betreft de behoefte aan informatie over werken over de grens.  Daarbij gaat het om zaken als belastingen, sociale zekerheid en thuiswerken.

Het Duitse regeringsbesluit om tijdelijk treinabonnementen van 9 euro per maand te verkopen, heeft in het pinksterweekend tot overvolle treinen geleid. Dat meldt een woordvoerder van Deutsche Bahn. Volgens de zegsman waren honderden treinen overvol. Reizigers moesten soms geweigerd worden, of er was geen plaats om fietsen mee te nemen. De drukte leidde ook tot verbaal geweld tegen spoorwegpersoneel dat als gevolg van het 9-EuroTicket  duizenden overuren moest draaien.

En wie liever in Duitsland ging tanken, heeft het gemerkt, ook aan de Duitse pompen was het aanschuiven, als er tenminste nog benzine verkrijgbaar was. In Tudderen lag de prijs voor een liter euro 95 de afgelopen dagen rond de twee euro. Wat verder Duitsland in was dat ruim 5 eurocent lager. Bij een aantal pompen in het Belgische Maasland beginnen de prijzen momenteel vanaf ongeveer 2,05 euro. De wettelijk toegestane maximum prijs voor een liter euro 95 ligt er rond 2,14 euro.